Gaziantepli Baklavacilar Gelenekselcilikten Vazgeçmiyor

Ayintap Baklava Yönetim Kurulu Baskani Levent Aktas: 'Baklavanin yapim asamasinda modernize olacak bir durum yok. Yani bunun açilimi, yapimi, dilimlenmesi gibi. Biz ustamizdan nasil gördüysek öyle devam ediyoruz' Baklava ustasi Mehmet Urtekin: 'Gaziantep baklavasinin reçetesi yüz yillardir ayni. Çirak ustadan ne gördüyse onu yapiyor. Ama sunum sürekli degisiyor'

Yemek yazari Vedat Milor'un sosyal medya hesabindan "Gaziantepli ustalarin yaptigi baklava dünya çapinda bir saheser. Ama düsünün, söyle Bati’da pastacilik egitimi almis bir modern sef çikip da hamuru daha da gelistirse, serbetle oynasa, sunumu daha farkli yapsa nasil olur?" seklindeki açiklamasina Gaziantep'in önde gelen baklava ustalari cevap verdi.

Ayintap Baklava Yönetim Kurulu Baskani Levent Aktas, 34 yillik baklava ustasi oldugunu, ise çirakliktan basladigini anlatti.

Türkiye'nin AB tarafindan tescil edilen ilk ürünün baklava oldugunu belirten Aktas, baklavada modernizenin mümkün olmadigini söyledi.

Baklavanin lezzetini geleneksel yöntemden aldigini ifade eden Aktas, söyle konustu:

"Baklavanin yapim asamasinda modernize olacak bir durum yok. Yani bunun açilimi, yapimi, dilimlenmesi gibi. Biz ustamizdan nasil gördüysek öyle devam ediyoruz. Bazi seyler degisebilir ama yapimi, sekerlenmesi ve dilimlenmesinde degisme olmaz. Baklavanin yapiminda degil de sunumunda degisiklik yapilabilir. Çesit çesit dizilebilir, ters konulabilir."

Baklava ustasi Mehmet Urtekin ise baklavanin bin bir emekle yapildigini ifade etti.

Baklavanin her asamasinda ciddi emek isteyen bir ürün oldugunu ifade eden Urtekin, "Gaziantep baklavasinin reçetesi yüz yillardir ayni. Çirak ustadan ne gördüyse onu yapiyor. Ama sunum sürekli degisiyor. Degisik ve farkli olarak sunulabilir. Tadini, yapimini ve özelligini hiç bir zaman degistirmiyoruz." dedi.

Baklava ustasi Ismail Yilmaz da baklavanin yapiminda degisikligin söz konusu olamayacagini vurguladi.

Baklava sunumunun degisebilecegini söyleyen Yilmaz, "Baklavanin yüz yillardir yapiminda hamur açma, serbet asamasi fistik içerigi kalitesinde degisiklik olmaz. Ama sunum her zaman esnektir. Ekmek yüzyildan beri içerigi degismiyor. Baklavanin içerigi degismez. Degisirse farkli tat alir. Ama diger hususlar degisiklik gösterir." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA