Kirgizistan'da Milletvekili Seçimleri Için Oy Verme Islemi Basladi

Kirgizistan'da halk, gelecek 5 yil görev yapacak milletvekillerinin seçimi için yerel saat 08.00 (TSI 05.00) itibariyla sandik basina gitti.

Merkez Seçim Komisyonu, yurt içinde kaydi bulunan 3 milyon 703 bin 420 seçmen için 2 bin 435 sandik kurdu.

Kayitli olduklari seçim sandiginda oy kullanmaya gelen seçmenlerden maske takmalari, 1 metre arayla sirada beklemeleri isteniyor, el dezenfektani sikiliyor ve atesleri ölçülüyor.

Seçmenler, kayitli olduklari sandiklarda kimlik belgelerini göstererek, yüz tanima ve parmak izleri kontrol edilerek elektronik sistemle oylarini kullanabiliyor.

Görevliler tarafindan seçmene verilen iki oy pusulada, parti listesindeki milletvekili adayini ve bagimsiz adayini isaretleme hakki taniniyor.

- 287 bagimsiz ve 1015 siyasi partiden milletvekili adayi yarisiyor

Ülkede akredite olan 736 yabanci gözlemcinin izledigi seçime, 90 sandalyeli parlamentoya girmek için 21 partiden 1015 milletvekili adayi katiliyor.

Parlamentoda bagimsiz adaylar için ayrilan 36 sandalye için de 287 aday yarisiyor.

Seçimde, Bütün Kirgizistan, Ata Meken, Isenem, Intimak, Uluttar Birimdigi, Ata Jurt Kirgizistan, Iman Nuru, Alyans, El Umutu, Azattik, Uluu Jurt, Mekençil El, Kirgizistan Birlik Yurtsever, Sosyal Demokrat, Aruuzat, Ordo, Bagit, Yesil, Legalize, Kuçtuu Region ve Jasasin Kirgizistan adli partiler katiliyor.

Partilerin aday listeleri, gençlik, cinsiyet esitligi, azinliklar ve engelli kotasina riayet edilerek hazirlandi.

Parlamentoya girecek milletvekillerin 54'ünün nispi temsil (siyasi parti aday listesi), 36'sinin da çogunluk (bagimsiz aday) esasina dayali seçilecek.

Siyasi partilerin parlamentoya girmesi için ülke genelinde, yüzde 5'lik seçim barajini geçmesi ve ülkenin 7 bölgesi ile 2 büyüksehirde oy kullanan seçmenlerin yüzde 0,5'lik oyunu almasi gerekiyor.

Seçim yasasina göre, her partiden meclise en fazla 27 milletvekili girebilecek.

- Türkiye'de 3 sandik kuruldu

Yurt disinda yasayan vatandaslarin da ayni gün oy kullanmalari için 29 ülkede 59 sandik kuruldu.

Konsolosluklarda kaydi olan ve biyometrik verileri alinan Kirgizistan uyruklular, Türkiye'nin Ankara, Istanbul ve Antalya ilinde oyunu kullanabilecek. Yurtdisinda 84 bin 128 Kirgizistan uyruklunun kaydi bulunuyor.

Oy verme islemi yerel saatle 20.00'de sona erecek. Ilk sonuçlarin 22.00'de açiklanmasi öngörülüyor.

- Önceki milletvekilleri seçimlerinin sonucu iptal edilmisti

Kirgizistan'da 4 Ekim 2020'de yapilan parlamento seçimlerinin sonuçlarini kabul etmeyen muhalefet taraftarlari meydana inmisti.

Seçim sonuçlarinin iptalini talep eden muhalefet taraftarlarinin düzenledigi gösterilerin, siddet olaylarina dönüsmesi üzerine cumhurbaskanligi ve parlamento isgal edilmisti.

Böylece, 5-15 Ekim arasinda yapilan kitlesel protestolar sonucunda, milletvekili seçim sonuçlari iptal edilmisti.

Meclisin görev süresi uzatilmis yeni siyasi yönetim tarafindan milletvekili seçimleri 28 Kasim Pazar gününde yenilenmesi kararlastirilmisti.

Kaynak: AA