Hamas, Fas'a Israil Ile Yaptigi Anlasmalardan Geri Dönmesi Çagrisi Yapti

Hamas Hareketi, Fas'a Israil ile son dönemde imzalamis oldugu askeri ve güvenlik anlasmalarindan ivedilikle çekilmesi ve iliskilerini koparmasi çagrisinda bulundu.

Hamas Hareketinden yapilan yazili açiklamada, "Siyonist düsmanla özellikle imzaladigi askeri ve güvenlik anlasmalarinin hiçbir gerekçesi olamaz." ifadeleri kullanildi.

Atilan adimin geriye dönüs oldugu belirtilen açiklamada, bu durumun Filistin halkinin kanini daha fazla dökmekten baska bir seye götürmeyecegi vurgulandi.

Açiklamada, Fas'in Araplari ve Filistinlileri öldürmekle övünen savas suçlusu bir kisi olarak Israil Savunma Bakani Benny Gantz'i karsilamasinin Filistin halki ve davasina karsi büyük bir hata oldugu kaydedildi.

Son olarak açiklamada, Fas'in Israil ile yapmis oldugu anlasmalardan ivedilikle geri dönmesi ve basta kardes Fas halki olmak üzere Arap ve Islam dünyasi halklarinin arzularina icabet etmesi çagrisi yapildi.

Israil Savunma Bakani Benny Gantz, iki ülke arasinda geçen yil imzalanan "iliskilerin normallestirilmesi" anlasmasinin ardindan iki günlük ziyaret için 23 Kasim'da ilk kez Fas'a gitmisti.

- Fas-Israil iliskilerinde normallesme

Rabat ile Tel Aviv arasindaki düsük düzeyli iliskiler, 1993'te Filistinliler ile Israil arasinda imzalanan Oslo Anlasmasi'nin ardindan baslamis ancak Fas, 2002'de Ikinci Intifada sirasinda bu iliskileri durdurmustu.

Dönemin ABD Baskani Donald Trump, 10 Aralik 2020'de Fas ve Israil'in tam diplomatik iliski kurulmasina yönelik anlasmaya vardigini ve Bati Sahra'da Fas'in hakimiyetini tanidiklarina dair bir bildirge imzaladigini duyurmustu. Fas Krali 6. Muhammed de Israil ile iliskilerin "en yakin zamanda" kurulacagini açiklamisti.

Fas ile Israil, 22 Aralik 2020'de diplomatik iliskilerin normallestirilmesi kapsaminda 4 anlasma imzalamisti.

Kaynak: AA