Fransa'dan Ingiltere'ye Göç Sorununda 'Sorumluluklarini Üstlenme' Çagrisi

Içisleri Bakani Gerald Darmanin: 'Ingiltere Avrupa Birliginden ayrildi ama dünyadan ayrilmadi. Ingiltere'nin iltica talebinde bulunan göçmenlere girisi saglamasi gerekiyor.'

Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin, göç sorununda Ingiltere'ye "sorumluluklarini üstlenme" çagrisinda bulunarak, "Ingiltere Avrupa Birliginden (AB) ayrildi ama dünyadan ayrilmadi. Ingiltere'nin iltica talebinde bulunan göçmenlere girisi saglamasi gerekiyor." dedi.

Darmanin, Almanya, Hollanda, Belçikali mevkidaslari ve AB Komisyonunun içislerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson ile Mans Denizi'nde en az 27 düzensiz göçmenin hayatini kaybetmesinin ardindan Ingiltere ile ülkesi arasindaki göçmen sorununa iliskin Calais kentinde toplanti düzenledi.

Toplantinin ardindan açiklamalarda bulunan Darmanin, "Bu toplanti, bu dramlarin yasanmasina neden olan tüm geçislerle mücadele konusunda ortak istegimizi ifade etmemizi sagladi." dedi.

Avrupa'nin bu konuda seferber oldugunu ifade eden Darmanin, 1 Aralik'ta Johansson ile Slovenya'da yeniden görüsecegini ve 2 Aralik'ta Polonya'ya ziyaret gerçeklestirecegini söyledi.

"Insan kaçakçilariyla daha yogun ve güçlü mücadelede kararliyiz. Bunlar suçlu. Insan, kadin ve çocuk kaçakçiligi yapmak için sinirlarimizla ve yasalarimizla oynuyor. Insanlara Mans Denizi'nin diger tarafina geçme hayalini satiyor." ifadesini kullanan Darmanin, ayrica tekneleri saglayan ve satanlara karsi da mücadele edeceklerini belirtti.

Darmanin, teknelerin Türkiye ve Çin'den geldigini iddia ederek, bu ülkelerle uluslararasi is birligi yapilmasi gerektigini kaydetti.

Toplantida göç konusunda Ingiltere ile çalisma konusunun ele alindigini aktaran Darmanin, "Ingiltere'nin bu toplantida olmasini isterdim. Ingiliz mevkidasimla yogun temaslarim var. Ancak Ingiliz hükümetinin görüsmeleri kamuoyuna açiklamasinin ciddi çalisma metodu olmadigini düsünüyoruz." diye konustu.

- "Twitter üzerinden hükümetler arasi görüsmeler yapamayiz"

Darmanin, Ingiltere'nin açiklamalarinin ve eylemlerinin iki ülke arasindaki is birligini kolaylastirmadigini belirtti.

"Twitter üzerinden hükümetler arasi görüsmeler yapamayiz. Özel görüsmelerdeki ifadeler ile kamuoyuna açik yapilan açiklamalar arasinda farklilik oldugu zaman çalisamayiz. Bu nedenle Ingiltere Içisleri Bakani'ni çagirmama karari aldik." degerlendirmesinde bulunan Darmanin, Ingiltere'nin insan kaçakçilariyla mücadeleye yardim etmesi gerektigini aktardi.

Darmanin, "Yilbasindan bu yana Fransa'ya 150 bin iltica basvurusu yapildi. Ingiltere'ye ise 30 bin basvuru yapildi. Ingiltere AB'den ayrildi ama dünyadan ayrilmadi. Ingiltere'nin iltica talebinde bulunan göçmenlere girisi saglamasi gerekiyor. Ingiltere isterse (bu iltica taleplerini) reddedebilir. Ingiltere ile bu konularda çalismak istiyoruz ama bunu ciddi sekilde ve iç politikanin eseri olmadan yapmak istiyoruz." dedi.

Brexit'ten sonra Ingiltere'ye geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin sayisinin geçen yillara göre arttigini ifade eden Darmanin, göç konusunda yeni düzenlemeler üzerinde çalisilmasi gerektigini belirtti.

Darmanin, Mans Denizi üzerinden göçmen geçisini engellemenin yollarindan birinin Ingiltere'ye resmi yollarla iltica basvurusu yapilabilmesi oldugunu ifade ederek, Ingiltere'nin sorumluluklarini üstlenmesi gerektigini söyledi.

Fransa, Ingiltere Basbakani Boris Johnson'in düzensiz göç krizine iliskin Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'a gönderdigi mektubu sosyal medyada paylasmasina tepki olarak bu toplantiya Ingiltere Içisleri Bakani Priti Patel'i davetini iptal etmisti.

Macron, Johnson'un kendisine yazdigi mektubu Twitter'dan paylasmasina tepki göstererek Ingiltere'yi, düzensiz göç konusunu ciddiyetle ele almamakla suçlamisti.

- 27 göçmen hayatini kaybetti

Fransa'dan Mans Denizi üzerinden Ingiltere'ye geçmeye çalisan düzensiz göçmenleri tasiyan teknenin batmasi sonucu aralarinda 5 kadin ve 1 kiz çocugunun bulundugu en az 27 düzensiz göçmen hayatini kaybetmis, olayla ilgili 5 kisi gözaltina alinmisti.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, yaptigi açiklamada, AB'yi "göç sorununa" iliskin acil toplantiya çagirmisti.

AB Sinir Güvenligi Ajansi Frontex'in imkanlarinin derhal güçlendirilmesi gerektigini vurgulayan Macron, "Fransa, Mans Denizi'nin mezarliga dönüsmesine izin vermeyecek." demisti.
Kaynak: AA