Çin Ordusu, ABD Heyetinin Ziyaret Ettigi Tayvan'in Yakininda Devriye Faaliyeti Yapti

Çin, hava ve deniz kuvvetlerinin, ABD Kongre heyetinin ziyaret ettigi Tayvan adasi çevresinde, "muharebeye hazir" devriye faaliyetinde bulundugunu bildirdi.

Çin Halk Kurtulus Ordusu (PLA) Dogu Cephesi Komutanligi Sözcüsü Albay Si Yi, yaptigi açiklamada, söz konusu faaliyetin "Bogaz iliskilerindeki son duruma yanit olarak gerekli görüldügünü" belirtti.

Tayvan adasinin Çin'in parçasi ve egemenligini ve toprak bütünlügünü korumanin PLA'nin kutsal görevi oldugunu vurgulayan Sözcü Si, "PLA Dogu Cephesi Komutanligi dis güçlerin müdahalesi ve ayrilikçilarin girisimlerine karsi teyakkuzda olacak ve karsi koymak için gereken tedbirleri alacaktir." dedi.

ABD'nin Tayvan'da "defakto elçiligi" gibi çalisan Tayvan Amerikan Enstitüsünden yapilan açiklamada, ABD Kongresinden bes kisilik bir heyetin Tayvan'i ziyaret ettigi duyurulmustu.

Temsilciler Meclisi üyeleri Mark Takano, Nancy Mace, Elissa Slotkin, Colin Allred ve Sara Jacobs'tan olusan heyet ada lideri Tsai Ing-wen ile görüstü.

- Bir ayda ikinci ziyaret

ABD Kongresi üyesi bir grup siyasetçi, 9 Kasim'da da Tayvan'a sürpriz bir ziyaret gerçeklestirmisti. PLA Dogu Cephesi Komutanligi, önceki ziyaret sirasinda da ada yakininda devriye faaliyetinde bulunmustu.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zedong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-sek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.

Bu girisim Çin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'in kendi topraklarinin parçasi oldugunu savunuyor. Çin, bogaz ve çevresindeki askeri varliginin yani sira Tayvan'in fiili bagimsizliginin hukuki bir statü kazanmasina, Tayvan hükümetinin dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor.

Kaynak: AA