Selimiye Camisi'nin Kapsamli Restorasyonuna Baslaniyor

Restorasyonun 2025 yilinda bitirilmesi öngörülüyor Çalismalar kapsaminda cami ibadete ve ziyarete açik olacak.

Türk-Islam eserlerinin basyapiti sayilan Selimiye Camisi'nin kapsamli restorasyonuna baslaniyor.

Mülkiyeti Sultan Selim Han-i bin Sultan Süleyman Han Vakfina ait olan Selimiye Camisi'nin restorasyonu Vakiflar Genel Müdürlügünce yürütülecek.

Restorasyonu gerçeklestirecek yüklenici firma ile Edirne Vakiflar Bölge Müdürlügü arasinda sözlesme imzalandi ve yer teslimi yapildi. Restorasyonun 2025 yilinda bitirilmesi öngörülüyor.

Çalismalar kapsaminda cami ibadete ve ziyarete açik olacak.

-Neler yapilacak?

Yapitin kubbe ve revaklarinin kursun kaplamalari kaldirilip kontrol edilecek. Kubbelerinin strüktürü (tasiyici sistem) kontrol edildikten sonra eger yapisal bir hasar varsa ilgili raporlari dogrultusunda müdahale edilecek. Strüktürde herhangi bir sorun yoksa yeniden kursun kaplanacak.

Cephelerde çalisma iskelesi kurulduktan sonra taslar yerinde tek tek incelenecek ve genel olarak görülen niteliksiz imitasyon onarimlar, yüzey kaplamalarinda tas asinmalari, kirik ve çatlaklar, derz bosalmalari ve kismen korozyon hasarlarinin onarim kararlari bu incelemeden sonra verilecek, hangi yöntemlerle müdahale edilecegi ilgili raporlar dogrultusunda uygulama sirasinda belirlenecek.

Kurulacak çalisma iskelesinden sonra basta büyük kubbe olmak üzere, diger tüm kubbe ve tavanlarin iskele üzerinden bir kez daha yakindan incelenecek.

Mevcut tüm bezemelerin 1/1 ölçekli rölöveleri alindiktan sonra gerekli görülen yerlerde siva ve bezeme raspalari yapilacak, raspalar sonucu ortaya çikacak tüm çimentolu siva ile bezemeler mekanik yöntemlerle yapiya zarar vermeden sökülecek ve uzaklastirilacak.

- Çimentolu uygulamalar yapidan uzaklastirilacak

Caminin cam ve ahsap pencere dogramalari tamamen yenilenecek.

Uygulamada bütün caminin yer dösemeleri sökülerek, özgün olanlar kontrol edilecek ve döseme taslarinda herhangi bir hasar varsa ilgili raporlar dogrultusunda hasarlar giderilecek. Mahfil kati zemininde kullanildigi tespit edilen çimentolu sap mekanik yöntemlerle sökülerek yapidan uzaklastirilacak ve orijinal zemin (küfeki) açiga çikarilacak.

Cami içinde yer alan 264 alçi içlikten 1983 onarimlarinda düz cam veya pleksiglas yapilanlar, yeniden paslanmaz çelik strüktürlü ve sise dibi camli olarak yenilenecek.

Tüm beyaz çimentolu disliklari ise suya dayanikli alçi (anhidrit veya seker alçi) ile paslanmaz teçhizatli ve sise dipli olarak degistirilecek.

Cami ana mekanin tüm pencerelerindeki özgün ahsap kepenkler ile ahsap kapilar özellikle alt eteklerinden kontrol edilerek çürüme, malzeme kaybi ve eksik parça onarimlari yapilacak. Caminin atmosferik etkilerle çürümüs olan tüm ahsap pencere dogramalari restorasyonda yeniden yapilacak.

Caminin kalem islerindeki bozulmalarin da restorasyon çalismalarinda giderilecek.

Geçmis onarimlarda dönemin restorasyon anlayisi olarak kabul gören ancak bugün sakincalari nedeniyle tümüyle tarihi yapiya zarar verici olarak kabul edilen kubbelerdeki sivalar, derz tamirleri, dösemelerdeki çimentolu sap, beton disliklar gibi portland çimentolu uygulamalar, restorasyon çalismalari sirasinda yapidan uzaklastirilacak.

Kaynak: AA