Yerli Imkanlarla Üretilecek 'Oksijenli Ferdi Kurtaricilar' Madencilere Nefes Olacak

TÜBITAK MAM ile MFA Maske arasinda imzalanan proje kapsaminda, yerli ve milli imkanlarla üretilecek oksijenli ferdi kurtaricilar ile özellikle madenler basta olmak üzere farkli endüstrilerde ve savunma sanayinde, oksijen miktarinin yeterli olmadigi ortamlarda kullaniciya yeterli soluma havasi saglanacak MFA Genel Müdürü Fatih Furtun: 'Bu ürünü dünyada 34 üretici üretiyor. Oldukça stratejik ve önemli ürünler kategorisinde. Oksijenin bulunmadigi patlama anlarinda 30 ve 60 dakikalik versiyonlari olan ve çalisanlarin bulunduklari ortamdan güvenli ortama kaçmalarini saglayan bir cihaz bu. Bu cihazi insallah 18 ay sonunda Avrupa CE belgeleri de alinmis sekilde piyasaya sunmayi hedefliyoruz. Bizim için de oldukça heyecan verici' 'Bu teknolojileri üretebilir halinde olmamiz ülkemizin sanayi anlaminda geldigi noktayi da gösteren bir isarettir'

GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak'ta, ortam havasinda zehirli gazlarin bulundugu veya oksijen miktarinin yeterli olmadigi durumlarda, acil kaçis sirasinda kullaniciya yeterli soluma havasinin saglanmasi için yerli ve milli imkanlarla acil durum kaçis maskeleri ve oksijenli ferdi kurtaricilar üretilecek.

2012'den bu yana hava tazeleme ve yasam destek sistemleri üzerine çalisan, Soma faciasindan sonra acil durum kaçis maskeleri ve oksijenli ferdi kurtaricilarin yerli imkanlarla üretilmesi için gerekli Ar-Ge çalismalari gerçeklestiren TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezi (MAM), oksijen üretici kimyasallarin üretimine yönelik Ar-Ge çalismalarini basariyla sonuçlandirdi.

Bu kapsamda TÜBITAK MAM ile kentte 2008'de solunum maskesi tesisi kurarak basladigi üretimini yurt içi ve yurt disina satis yaparak sürdüren, maden ocaklarindan demir çelik fabrikalarina kadar birçok sektöre solunum maskesi üreten MFA Maske arasinda "Oksijenli Ferdi Kurtaricinin Gelistirilmesi" projesi imzalandi.

Tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilecek ergonomik, tasinabilir ve modern ferdi kurtaricilar ile kullaniciya yeterli soluma havasinin saglanmasi amaçlaniyor.

Projeyle Türkiye'nin bu yöndeki ihtiyaç açiginin kapatilmasi hedefleniyor.

- "Oldukça stratejik ve önemli ürünler kategorisinde"

MFA Genel Müdürü Fatih Furtun, AA muhabirine, oksijenli ferdi kurtarici denilen Türkiye'de agirlikli madencilerin kullandigi kaçis maskeleriyle ilgili bir çalisma baslattiklarini söyledi.

Yaklasik 18 ay sürmesi planlanan bu anlasmayla teknoloji transferi yöntemiyle bu ürünü yerli ve milli imkanlarla üretmek, uygun fiyatlarla madencilerle bulusturmak istediklerini anlatan Furtun, "Su anda bu ürünü dünyada 3-4 üretici üretiyor. Oldukça stratejik ve önemli ürünler kategorisinde. Oksijenin bulunmadigi patlama anlarinda 30 ve 60 dakikalik versiyonlari olan ve çalisanlarin bulunduklari ortamdan güvenli ortama kaçmalarini saglayan bir cihaz bu. Bu cihazi insallah 18 ay sonunda Avrupa C belgeleri de alinmis sekilde piyasaya sunmayi hedefliyoruz. Bizim için de oldukça heyecan verici." dedi.

Furtun, Soma maden faciasinda birçok maden isçisinin sehit oldugunu hatirlatarak, söyle devam etti:

"Hemen sonrasinda TÜBITAK bir çalisma yapti. 'Bunu yerli ve milli imkanlarla nasil üretebilir, madencilerin güvenligini nasil saglayabiliriz?' diye. Yillar içerisinde yaptiklari çalismalarla içerisindeki kimyasal düzenegin çalismasini laboratuvar ortaminda tamamladilar. Daha sonra bizimle yapilan görüsmelerde artik bunun nihai ürün haline geçmesi, saha çalismalarinin yapilmasiyla ilgili neler yapabilecegimiz üzerine görüstük ve ortak bir anlasmaya imza attik. TÜBITAK'in gelistirmis oldugu bu teknolojiyi biz artik seri ürün bazinda nasil yapabiliriz, bunun çalismalarina baslamis durumdayiz."

Hava beslemeli sistemlerin her ortamda kullanilabilecek ürünler olmadigina dikkati çeken Furtun, "Örnegin madende, uçakta, deniz altinda ya da farkli alanlarda oksijenin bittigi anda riske girebileceginiz yerlerde hava beslemeli sistemleri kullanamiyorsunuz. Bu teknolojilerin ise kendi içerisindeki kimyasaldan kaynakli oksijen ürettigi için güvenlik anlaminda daha üst düzeyde güvenligi var ve saklama ömrü olarak 10 yila kadar süren, kenarda bekletebileceginiz bir oksijen kaynagi olarak kullaniliyor. Dolayisiyla kullanim alanlari çok genis. Sivil kullanimda, maden kullaniminda, savunma sanayinde çok farkli alanlarda kullanimi olan stratejik bir ürün." dedi.

Furtun, TÜBITAK ile daha önce nanofiber yöntemli filtre üretim sistemleri üzerine çalisma yaptiklarini anlatarak, "Bu bizim ikinci is birligimiz. Bundan sonra da özellikle bu teknoloji temelinde farkli alanlara yönelik çok farkli ürünler gelistirecegimizi düsünüyoruz. Bu teknolojileri üretebilir halinde olmamiz ülkemizin sanayi anlaminda geldigi noktayi da gösteren bir isarettir." diye konustu.

Kaynak: AA