Fed'in Bazi Üyeleri, Varlik Alimlarinin Daha Hizli Azaltilmasi Gerektigini Düsünüyor

ABD Merkez Bankasi, 23 Kasim'da düzenlenen Federal Açik Piyasa Komitesi Toplantisi'nin tutanaklarini yayimladi.

ABD Merkez Bankasinin (Fed) son toplantisina ait tutanaklar, bazi banka yetkililerinin enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi halinde varlik alimlarinin azaltilmasini hizlandirmaya ve faiz oranlarini beklenenden daha erken yükseltmeye hazir olunmasi gerektigini savundugunu ortaya koydu.

Fed, Federal Açik Piyasa Komitesinin (FOMC) 2-3 Kasim'da düzenlenen toplantisina iliskin tutanaklari yayimladi.

Politika faizinin yüzde 0-0,25 araliginda sabit tutuldugu, aylik 120 milyar dolarlik varlik alim programinda 15 milyar dolarlik azalisa gidilmesinin kararlastirildigi son toplantinin tutanaklari, üyelerin enflasyon konusunda endiseli oldugunu gösterdi.

Tutanaklarda, "Bazi katilimcilar, enflasyonun Komitenin hedefleriyle uyumlu seviyelerden daha yüksek seyretmeye devam etmesi durumunda, Komitenin varlik alimlarinin hizini ayarlamaya ve federal fon orani için hedef araligini üyelerin halihazirda beklediginden daha erken yükseltmeye hazir olmasi gerektigini belirtti." ifadesi yer aldi.

Enflasyonun büyük ölçüde geçici olmasi beklenen faktörleri yansitarak yükseldigi yinelenen tutanaklarda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ve ekonominin normallesmesiyle ilgili arz ve talep dengesizliklerinin bazi sektörlerde önemli fiyat artislarina katkida bulundugu aktarildi.

Tutanaklarda, arz kisitlarinin beklenenden daha uzun süre devam etmesinin muhtemel oldugu kaydedildi.

- Politika ayarlamalarinda "esneklik" vurgusu

Ekonominin virüsün seyrine bagli olmaya devam ettigi vurgulanan tutanaklarda, ekonomik büyümenin üçüncü çeyrekte yavaslayarak yilin ilk yarisinda görülen hizin önemli ölçüde altinda kaldigi aktarildi.

Tutanaklarda, üyelerin enflasyon baskilarinin tahmin edilenden daha uzun sürmesini bekledikleri, genel olarak arz ve talep dengesizlikleri azaldikça enflasyon oraninin 2022'de önemli ölçüde azalacagini tahmin etmeye devam ettigi ifade edildi.

Üyelerin çogunun kalici enflasyon konusunda endiseli olduguna dikkat çekilen tutanaklarda, ekonomik görünüme iliskin belirsizligin de yüksek kalmaya devam ettigi bilgisi paylasildi.

Tutanaklarda, üyelerin güçlü talep ve siki is gücü piyasasiyla iliskili olanlar da dahil olmak üzere enflasyona yönelik yukari yönlü risklere degindigi aktarildi.

Fed'in tutanaklarinda, "Üyeler, risk yönetimi degerlendirmeleri temelinde uygun politika ayarlamalarini uygulama esnekliginin sürdürülmesinin, halihazirda oldukça belirsiz ortamda, politika yürütmede yol gösterici bir ilke olmasi gerektigini vurguladi." degerlendirmesi yer aldi.
Kaynak: AA