Eski Tunus Disisleri Bakani Açiklamasi 'Cumhurbaskani Ya Anayasa'ya Dönmeli Ya Da Görevini Birakmali'

Tunus'un eski Disisleri Bakani ve Nahda Hareketi yetkilisi Refik Abdusselam, Cumhurbaskani Kays Said'in halk tarafindan tutulan siyasi bir kisilik olmadigini belirterek, ya Anayasa'ya dönmesi ya da görevini birakmasi gerektigini söyledi.

Nahda Hareketinin önde gelen yöneticilerinden Abdusselam, Istanbul'da düzenlenen Tunus konulu bir sempozyumda konustu.

Ülkedeki son siyasi gelismelerin ele alindigi sempozyumda Abdusselam, Tunus'ta çikarlari olan bazi dis güçlerin bulundugunu ancak uluslararasi resmi tutumlarin ülkedeki ekonomik ve mali durumu olumsuz etkileyen "darbeden" yana olmadigini ifade etti.

Abdusselam, Tunus'taki ekonomik durumla ilgili sunlari kaydetti:

"Devletin gelirleri düstü, issizlik artti ve fiyatlar yükseldi. Ülke su anda ekonomik krizde oldugu için çalisanlarin maaslari da risk altinda."

Daha önceki hükümetlerin ekonomik krize çözüm bulamadigini ve Cumhurbaskani Said'in kendini bir çözüm olarak sundugunu kaydeden Abdusselam, "krizin çözümünün ancak yeterli olgunluga sahip kisilerin yeteneklerine güvenmekle" mümkün olacagini söyledi.

Said'in halk tarafindan tutulan siyasi bir kisilik olmadigini belirten Abdusselam, "Cumhurbaskani Said'in ya Anayasa'ya geri dönmesi, ya da görevini birakmasi gerekir." ifadelerini kullandi.

- Tunus'taki "istisnai durum" nasil olustu?

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan 22 Eylül'de de bir dizi yeni kararnameler yayimladi.

Bu kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisi genisletildi, ayrica yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon da feshedildi.

Bu süreçte Said'in atadigi yeni Basbakan Necla Buden Ramazan'in olusturdugu kabine 11 Ekim'de yemin ederek göreve basladi.

Kaynak: AA