Trakya'da Yasayan Çifte Vatandaslar, Bulgaristan'daki Seçimler Için Oy Kullanmaya Basladi

Trakya'da yasayan çifte vatandaslar Bulgaristan'daki cumhurbaskanligi seçiminin ikinci turu için sandik basina gitti.

Seçimler için Edirne'de 3, Kirklareli'nde 7, Tekirdag'da ise 12 sandik kuruldu.

Edirne'de Bulgaristan Baskonsoloslugu, 75. Yil Ilkokulu ve Kesan'da oy kullanildi.

Çifte vatandaslarin oy verme islemlerinden önce sandik görevlilerince pasaport ve kimlik bilgileri kontrol edildi.

Oyunu kullananlardan Sabriye Vatansever, (75) yogunluga kalmamak için oylarini sabah kullandiklarini belirtti.

Seçimlerin Bulgaristan'a hayirli olmasini dileyen Vatansever, "Hiçbir sey istemiyoruz, burada sagligimiz yerinde, rahatimiz yerinde çok sükür. Zamaninda Bulgaristan'da çok eziyet çektik, çok korktuk. Çok sükür buraya geldik." dedi.

Mahmut Vatansever (76) ise oy kullanirken, zamaninda Bulgaristan'da yasadiklari sikintilarin akillarina geldigini söyledi.

Kirklareli'nde yasayan çifte vatandaslar Kirklareli TOBB Anadolu Lisesi'nde sandik basina gitti.

Kirklareli Balkan Türkleri Göçmenler Dayanisma Dernegi Baskani Erol Ates, gazetecilere, Türkiye'de 126 sandikta oy kullanildigini hatirlatti.

Cumhurbaskanligi seçimlerinin ikinci turunda mevcut cumhurbaskani Rumen Radev ile Anastas Gercikov'un yaristigini ifade eden Ates, tüm çifte vatandaslari oy kullanmaya davet etti.

Seçimlerin hayirli olmasi temennisinde bulunan Ates, söyle konustu:

"Geçen hafta parlamentoyla birlikte yapilmisti seçim ama ikinci tura kalabilecegini tahmin ediyorduk zaten. Simdi bu haftada cumhurbaskanliginin ikinci turu kismetse yapiliyor. Insallah onlarin adina, bizler adina seçilen cumhurbaskani daha sagduyulu olur. Cumhurbaskani demek, herkesi kavramak demek. Dilegimiz cumhurbaskani seçilecek kisinin herkesi kucaklayabilmesi."

Melek Sen de demokratik hakkini yerine getirerek oyunu kullandigini belirterek, "Her iki taraf için de hayirlisi olsun." dedi.

Tekirdag'da da yasayan çifte vatandaslar sandik basina giderek oylarini kullandi.

-"Amaçlari iç siyaset malzemesi yapmak"

Edirne Balkan Türkleri Federasyonu, Bulgaristan yönetiminin, Türkiye’nin bu ülkede yapilan seçimlere müdahale ettigi iddialarinin kabul edilemez oldugunu bildirdi.

Federasyondan yapilan yazili açiklamaya göre, gerek Bulgaristan’da yasayan Türk halkinin gerekse baska ülkelerde yasayan ve Bulgaristan vatandasligi bulunan herkesin ülkedeki seçimlerde oy kullanma hakkinin bulundugu belirtildi.

Oy kullanma hakkinin yasalarla güvence altinda oldugu ifade edildigi açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Bu hakkin asli olmayan gerekçelerle yönlendirmeye tabi tutuldugunu iddia etmek ve halki galeyana getirerek nefret söylemlerinde bulunmasina sebep olmak, devlet adabina uymamaktadir. Amaçlari, (seçimleri) iç siyaset malzemesi haline getirmek olan Bulgaristan yöneticilerini akilci yaklasimlara davet ediyor, insanlarin oy kullanabilmeleri için her türlü kolayligi saglamalarini tavsiye ediyoruz. Bulgaristan Cumhuriyeti yöneticilerinin mesnetsiz gerekçelerle Türkiye'nin bu ülkede yapilan seçimlere müdahale ettigi iddialari ve Bulgar halkini kiskirtmaya çalismasi kabul edilemez."

Kaynak: AA