Iranlilarin Van'a Gelisi Esnafin Yüzünü Güldürdü

Iranli turistlerin Van’a gelmeye baslamasi, esnafin yüzünü güldürdü.

Iranlilarin Van'a Gelisi Esnafin Yüzünü Güldürdü
Türkiye tarafindan daha önce açilan, ancak Iran tarafinin vermedigi geçis izninin kaldirilmasiyla Kapiköy Gümrük Kapisi’ndan Iranli turistler Van’a gelmeye basladi.

Korona virüs tedbirleri kapsaminda uzun süre geçislere kapatilan Iran sinir kapisindaki kisitlamalarin tamamen kaldirilmasiyla Van’a gelen binlerce Iranli turist esnafin yüzünü güldürdü.

Türkiye’yi Iran’a baglayan önemli sinir kapilarindan olan ve korona virüs nedeniyle 24 Mart 2020’de kapatilan Kapiköy, 17 Eylül’de tekrar geçislere açildi. Iran tarafinda da 8 Ekim’de geçislerle ilgili kisitlamalarin tamamen kaldirilmasiyla Iranli turistler Van’a akin etmeye basladi.

Ekim ayindan bu yana 72 saat içinde yapilan PCR testi sonucunun "negatif" oldugunu belgeleyerek Saray ilçesindeki Kapiköy Sinir Kapisi’ndan geçenlerin sayisi her geçen gün artiyor. Uzun aradan sonra kente gelen turistler, yaptiklari alisverisle ekonomik anlamda sikinti yasayan esnafa adeta can suyu oldu.

Kapiköy Gümrük Kapisi’nin açilmasiyla kentteki tüm otellerin doluluk oraninin arttigini belirten Royal Berk Hotel Genel Müdürü Ebru Yesilagaç, “Pandemi dönemi dogal olarak bizi de etkiledi. Zor zamanlar geçirdik. Çok sükür pandemi etkisini yitirdikten sonra kapilar açildi ve Iranlilar sehrimize gelmeye basladi.

Bu da dogal olarak turizmi, alisverisi olumlu etkiledi. Esnaf daha huzurlu ve daha mutlu. Otelimizde doluluk oranimiz yüzde 70’lere variyor. Belli dönemlerde tüm otellerimizde bu yüzde 100 oluyor. Bundan çok mutluyuz” dedi.

Iranlilarin Van’a olumlu katki sagladigini ve bunun da zincirleme misali herkese yansidiginin altini çizen Yesilagaç, “Van, çok daha huzurlu ve kalabalik bir sehir haline geliyor. Büyük ihtimalle nevruz ile birlikte eski kalabaligi yakalayacagimiza inaniyorum” ifadelerini kullandi.

Tamara Business Oteli’nin ortaklarindan Necmi Sevimli ise özellikle pandemiden dolayi turizm sektörünün olumsuz yönde çok etkilendigini vurgulayarak, “Eylül ayi itibariyle Iranlilar gruplar halinde gelmeye basladilar. Esnafa büyük katki sagladilar. Çünkü Iran’da istedikleri gibi rahat bir düzenleri yok. Çarsi pazarlari kisitli. Bunun yaninda ülkemizde çok kaliteli tekstil üretimi oldugu için bundan yana tercihlerini kullaniyorlar. Kisacasi eglence, alisveris basta olmak üzere Iran’da bulamadiklarini burada rahat bulabiliyorlar. Çünkü ülkemiz Iran’a göre daha sosyal ve daha güvenli. Tarihi zenginliklerimiz çok fazla, sinir komsusuyuz. Tüm etkenlerden dolayi Iranlilar ilimizi tercih ediyorlar” diye konustu.

Iranlilar ise pandemi döneminde Van’i çok özlediklerini belirterek, geldikleri için mutlu olduklarini söylediler.
Kaynak: İHA