Bursa Is Dünyasi Piyasalarda 'Öngörülebilirlik' Vurgusu Yapti

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) ev sahipliginde gerçeklestirilen istisare toplantisinda para politikalarinin reel sektöre etkileri ve is dünyasinin beklentileri degerlendirildi. Merkez Bankasi’nin faiz indirimleri sonrasinda döviz kurlarinda yasanan yüksek artislarin piyasalarda öngörülebilirligi azalttigina vurgu yapan is dünyasi temsilcileri, finansal istikrar adimlarinin atilmasini beklediklerini ifade etti.

Bursa Is Dünyasi Piyasalarda 'Öngörülebilirlik' Vurgusu Yapti
BTSO ev sahipliginde düzenlenen toplantiya BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay ve Yönetim Kurulu üyelerinin yanisira AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, eski Basbakan Yardimcisi ve Ankara Milletvekili Yalçin Akdogan, Bursa Milletvekili Refik Özen, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, AK Parti Bursa Il Baskani Davut Gürkan ile is dünyasi temsilcileri katildi.

Toplantinin açilisinda konusan BTSO Baskani Ibrahim Burkay, zorlu pandemi sürecinde ortak akil ve istisare kültürü ile hareket etmenin çok daha anlamli hale geldigini söyledi.

Sürecin basindan bu yana AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Efkan Ala, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas ve AK Parti Il Baskani Davut Gürkan ile sik sik bir araya geldiklerini ifade eden Burkay, is dünyasina verdikleri destekler için tesekkür etti.

“Döviz kurlarindaki belirsizlik öngörülebilirligi azaltiyor”

Son dönemdeki ekonomi politikalari ve dövizdeki dalgalanmanin piyasalara yansimalarini degerlendirmek için istisare toplantisini düzenlediklerini belirten Burkay, “Küresel ekonominin darbogazdan geçtigi bir dönemde is dünyasi olarak temel beklentimiz, yeni yatirimlari ülkemize kazandiracak, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerimizi destekleyecek politikalarin gelistirilmesidir. Bu noktada cari dengeyi korumak adina finansal istikrara dönük adimlarla birlikte fiyat istikrarinin da göz önünde bulundurulmasi, is dünyamizin öngörülebilirligini artiracaktir. Bu nedenle özellikle sirketlerimizin bilançolarini belirledikleri bir dönemde döviz kurlarinin seviyesinden ziyade volatilitesi ile olusan belirsizligin ortadan kaldirilmasi kritik önem arz etmektedir. Bununla birlikte tüm dünyanin ajandasinda ilk sirada bulunan yüksek enflasyonla mücadelenin kararlilikla sürdürülmesi ve yatirimlari destekleyici nitelikteki faiz politikalari ülkemizin büyüme kalitesini artiracaktir” dedi.



"Isletme sermayesi ihtiyaci artti"

Sektörlerin talep ve beklentilerine iliskin de degerlendirmelerde bulunan Burkay, “Firmalarimizin isletme sermayesi ihtiyaci her zamankinden daha fazla artmis durumda. Kamu bankalarinda iki yil önce dövizden TL’ye çevrilen kredi limitleri kurdaki yükselis sonrasi oldukça geri geldi. TL’nin deger kaybi sonrasi iki yil önce 10 milyon dolar limiti olan ihracatçinin bugün bu limiti neredeyse 4 milyon dolara kadar eridi. Bu durum nakit akisi dengesi ve üretimde sürdürülebilirlik açisindan büyük bir sorun. Bunun yeniden dövize çevrilmesini bekliyoruz. Yine dövizdeki yükselis sonrasi çek teminat açigi problemi de ortaya çikti. Bu konunun yani sira esnaflara yönelik KGF destekli uygun faizli kredi imkaninin saglanmasi ve hizmet sektöründe kira probleminin çözüme kavusturulmasi da is dünyamizin beklentileri arasinda yer aliyor” dedi.

Merkez Bankasi’nin faiz indirimlerinden sonra bankalar faiz indirmedigi için firmalarin yararlanamadigini belirten Burkay, “Kamu bankalari bir adim atti ancak özel bankalarin da sürece dahil olmasi ve krediye ulasimdaki sikintilarin ortadan kaldirilmasini bekliyoruz” seklinde konustu.



“Taleplerin hayata geçmesi için çalisacagiz”

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, pandemi sürecinin etkilerinin sürdügünü belirterek, ortak akilla üretilecek çözümlerle sürecin en az hasarla atlatilabilecegini kaydetti.

Is dünyasi temsilcileri ile ekonomide yasanan gelismeleri degerlendirme firsati bulduklari önemli bir toplanti gerçeklestirdiklerini aktaran Ala, “Is insanlarimiz yasadiklari sorunlarin yanisira çözüm önerilerini de bizlere aktardilar. Daha önce yaptigimiz gibi yine bu taleplerin hayata geçmesi adina ilgili her mercide girisimde bulunacagim. Gerekli tedbirler için çalisacagiz” dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Yalçin Akdogan, pandemi ile birlikte ekonomide yeni normallerin ortaya çiktigini belirterek, “Su anda bir geçis sürecindeyiz. Eski aliskanliklarla birtakim isleri yapmaya devam edersek ayni basarilari elde edemeyebiliriz. Dolayisiyla bu süreci firsata çevirebilmek adina hep birlikte istisare edip, yeni stratejiler belirlememiz gerekiyor” diye konustu.

Bursa Milletvekili Refik Özen, tüm dünyanin pandemi nedeniyle bir türbülanstan geçtigini belirterek, “Pandemi sürecinde daha önce is dünyasi ile yaptigimiz toplantilarin olumlu neticelerini almistik. Bugün aktarilan taleplerin de takipçisi olmaya devam edecegiz” dedi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas ise, is dünyasi ile istisareye önem verdiklerini belirterek, “Pandemi sürecinde basta kira konusu olmak üzere isletmelere büyük kolayliklar sagladik. Ben de bir ticaret erbabi olarak is dünyasinin hassasiyetlerini yakindan biliyorum. Sanayicimizin ve tüccarimizin destekçisi olmaya devam edecegiz” seklinde konustu.



"Hükümetimizin ihracata dayali büyüme stratejisini destekliyoruz"

Uludag Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani ve Uludag Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birligi (OIB) Baskani Baran Çelik, pandemi krizinin yaralarini sarmaya çalisan otomotiv sektörünün bir yandan da küresel çip krizi ile mücadele ettigini söyledi.

Çip krizinden kaynakli olarak otomotivin Türkiye’nin toplam ihracatindan aldigi payin yüzde 19 seviyelerinden yüzde 12’ye geriledigini ifade eden Çelik, “Bu dönemde para piyasalarindaki volatilite de ihracatçiyi etkiliyor. Döviz kurunun yukari yönlü hizli hareketinin ihracatçilarimizin rekabet gücüne pozitif yansidigi alanlar olsa da ihracatin tüm bilesenlerini dikkate alirsak firmalarimiz için öngörülebilir bir piyasa daha tercih edilebilir. Hükümetimizin ihracata dayali büyüme stratejisini destekliyoruz. Öngörülebilir para piyasasi ile ihracatimiz çok daha hizli büyür” dedi.

TÜGIAD Genel Baskani ve DOSABSIAD Baskani Nilüfer Çevikel, sanayicilerin zorlu pandemi sartlarina ragmen üretime devam ettigini belirterek, “Avrupa’daki siparislerin ülkemize yöneldigi bir ortamda sanayicilerimizin enerjilerini teknoloji ve dijitallesme yatirimlarina harcamasi gerekiyor. Ancak son dönemde kurun sürekli yukari seyri ve beraberinde getirdigi enflasyon sanayicilerimizi tedirgin ediyor. Firmalarimiz yatirim yapmaktan çekiniyorlar. Kurun artiyor olmasinin sanayiciye yaradigi yönünde yanlis bir algi var. Hammadde ve ara mallarin maliyetleri dövizle karsilandigi için kurdaki dalgalanma sanayicilerimizi olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandi.

RUMELISIAD Baskani Zarif Alp, sanayicilerin son dönemde büyük bir taleple karsilastigini belirterek, “Ancak gelecek yil ve devaminda bu talepleri karsilayamayacak bir duruma gelebiliriz. Firmalarimizin isletme sermayesi ihtiyaci artiyor. Devletin çok hizli sekilde aksiyon almasi gerekiyor. Bursa ve Türkiye’nin önü açik ama zaman kaybetmeden yeni desteklere ihtiyaç duyuyoruz. Ayrica firmalarimizin büyümek ve yeni yatirimlar için de yer ihtiyaci var” dedi.



"Borçlarin tamami isletmelerin pandemide kapali oldugu dönemden kaynaklaniyor"

BESOB Baskani Arif Tak esnaflarin sikintili bir dönemden geçtigini belirterek, fiyat istikrarsizligi konusunda mutlaka tedbir alinmasi gerektigini vurguladi. Arif Tak ayrica piyasada bazi mallarin temininde güçlük yasandigini kaydetti.

BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Baskani Turgay Güler, sektörün en önemli sorununun kira borçlari oldugunu belirterek, “Su anda sektördeki arkadaslarimizin birçogu mülk sahipleri ile mahkemelik. Bu borçlarin tamami isletmelerin pandemide kapali oldugu dönemden kaynaklaniyor. Buna mutlaka bir çözüm bulunmasi gerekiyor. Geçmisten gelen kira borçlarina iliskin BTSO olarak bir kanun taslagi hazirlamistik. Bunun devreye alinmasini talep ediyoruz” dedi.

BTSO Gida, Tarim ve Hayvancilik Konseyi Baskani Burhan Sayilgan, Bursa’da gida sektörünün en önemli gündeminin KOBI OSB oldugunu söyledi.

Sehir içinde kalmis mevcut yerlerin de büyüme alanlari olmadigi için firmalarin üretimlerini artiramadigini ve bekleyen yüklü siparislere cevap veremedigini kaydeden Sayilgan, “Sadece gida sektöründe böyle en az 100-150 firmamiz var. Diger sektörleri de dahil ettigimizde kent içinde kalmis plansiz sanayi alanlarindaki 2 bin 500’den fazla isletmenin bu yönde talepleri var. KOBI OSB ile ihracatimizi rahatlikla üç katina çikarabiliriz. Diger taraftan tarim destekleri de yeniden gözden geçirilmeli. Bursa’da ahududu, bögürtlen ve hatta seftali üretimi azaldigi için fiyatlar yükseldi. Ahududunun fiyati 60 liraya kadar artti. Bu ürünlerin üretimi desteklenmeli” seklinde konustu.



"Artan fiyatlar isletmeleri zorluyor"

BTSO Meclis Üyesi Abidin Sakir Özen, temel gida maddelerinde yasanan fiyat artislarinin hazir yemek sanayicilerini zor durumda biraktigini belirtti.

Özen, 2021 yilinin ocak ayindan ekim sonuna kadar salçada yüzde 68, ayçiçek yaginda yüzde 45, yumurtada ise yüzde 51 oraninda zamla karsilastiklarini ifade etti.

BTSO Meclis Üyesi Serdar Islamoglu da bu yil ocak ayinda 161 liraya aldiklari un çuvalinin kasim ayinda 313 liraya yükseldigini belirterek, “Buna ragmen 200 gram ekmege sadece 25 kurus zam geldi. Ekmek fiyatlari komisyonlardan geçerken un üreticileri serbestçe zam yapabiliyor. Bugün Erzurum ve Yozgat’taki firincilar ekmek üretmedi. Bu durum devam ederse bu sorun Türkiye geneline yayilabilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA