Azerbaycan Basbakan Yardimcisi Mustafayev, Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan Ile Görüstü

Azerbaycan Basbakan Yardimcisi Sahin Mustafayev, Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan ile ekonomik ve bölgesel gelismeleri ele aldi.

Iran Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, resmi ziyaret için Tahran'a gelen Mustafayev ile Abdullahiyan, iki ülke arasindaki is birligini ve Kafkaslardaki gelismeleri degerlendirdi.

Mustafayev, Azerbaycan ile Iran arasinda petrol, dogal gaz ve tasimacilik alanlarinda tarihi anlasmalara yakin olduklarini belirterek, iki ülke disisleri bakanlarinin son yasanan gerginligin sona ermesinde yapici bir rol oynadigini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina ragmen 2021'de ticaretin yüzde 22 arttigini belirten Mustafayev, bunun mevcut kapasitenin bir göstergesi oldugunu ifade etti.

Azerbaycan'in Ermenistan isgalindeki topraklarini kurtarmasinin Tahran ile Bakü arasindaki ekonomik iliskilerde yeni bir dönemin baslamasina zemin olusturdugunu dile getiren Abdullahiyan ise ticaret, tasimacilik ve enerji alanindaki kapasiteden istifade edilmesi gerektigini vurguladi.

Abdullahiyan, Iranli sirketlerin isgalden kurtarilan bölgelerin imari için hazir oldugunu kaydederek, iki ülke vatandaslarinin gidis gelislerinin kolaylastirilmasi ve uçak seferlerinin yeniden baslamasi gerektiginin altini çizdi.

Iranli Bakan, ülkelerin toprak bütünlügünün desteklenmesinin ve uluslararasi sinirlarin degismezliginin sabit ilkeleri oldugunu yineledi.

Iki ülke arasindaki Ekonomik Is Birligi Ortak Komisyonu Azerbaycan Sorumlusu Mustafayev, bugün Tahran'da Iran Yol ve Sehircilik Bakani Rüstem Kasimi ve Petrol Bakani Cevad Oci ile ayri ayri görüsmelerde bulunmustu.

Kaynak: AA