Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Ve Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kardiyologlarina Birincilik Ödülü

Türkiye ve Kibris’ta ilk kez geçtigimiz Agustos ayinda Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanan Lambre Yöntemi, Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi ve Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’ne birincilik ödülü getirdi.

Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Ve Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kardiyologlarina Birincilik Ödülü
Bu yil Türk Kardiyoloji Dernegi tarafindan Istanbul’da 28’incisi gerçeklestirilen Girisimsel Kardiyoloji Toplantisi’nda kardiyoloji camiasina sunulan yeni teknik, özellikle 65 üzerindeki hastalarda beyin embolisi riskini artiran atriyal fibrilasyonun tedavisinde umut isigi oldu.

Dünyada yeni kullanilmaya baslanan yöntemin nasil uygulanmasi gerektigini gösteren vaka sunumlariyla Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi ve Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dali Baskanlari Prof. Dr. Hamza Duygu ve Prof. Dr. Ilker Gül, Girisimsel Kardiyoloji Toplantisi’nda yapisal kalp hastaliklari alaninda büyük ödülün sahibi oldu.

Türkiye’nin dört bir yanindan katilan kardiyologlarin sunumlari arasinda Prof. Dr. Ilker Gül’ün gerçeklestirdigi Lambre Yöntemi sunumu, tüm olgular arasinda birincilik ödülüne layik görüldü.

Ödülün sahibi, alaninda otör kabul edilen hocalar ve tüm kardiyoloji camiasinin önde gelen uzman hekimleri tarafindan yapilan oylama ile belirlendi. Ödülü getiren kriterler vakanin ilk kez olusu, hastane teknik alt yapisi sayesinde üstün görüntüleme teknikleri kullanimi ve sunum kalitesi oldu.

Ilk kez Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde gerçeklesen uygulama Türkiye’de benzer vaka tedavilerinde örnek oldu

Ileri yas grubunda görülen kardiyolojik sikayetler arasinda kalp ritim bozukluklarina oldukça sik rastlaniyor. Özellikle 65 yas üzerinde, düzensiz ve genellikle hizli kalp ritmine neden olan atriyal fibrilasyon görülme sikligi artiyor. Atriyal fibrilasyonun diger kalp ritim bozukluklarindan en önemli farki kan sulandirici ilaç kullanamayan hastalarda beyinde emboliye neden olabilmesi. Uzun bir süredir bu sorunla mücadele eden ve kalp ritim bozuklugu için kullandigi kan sulandirici ilaçlar nedeniyle son dönemde oldukça sik mide kanamasi geçiren 83 yasindaki hasta, ilk kez Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dali baskani Prof. Dr. Hamza Duygu ve ekibi tarafindan uygulanan Lambre yöntemiyle sagligina kavusturulmustu. Hayati tehdit eden kanama riski nedeniyle kan sulandirici alamayan ve emboli riski tasiyan, standart cihazlarin uygun olmadigi hastalarda bu Lambre yöntemi hayat kurtarici olabiliyor.
Kaynak: İHA