Bakani Dönmez'den Enerji Fiyatlari Açiklamasi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, enerji fiyatlari konusunda, “Bizim beklentimiz ve temennimiz önümüzdeki yilin ilk çeyreginden sonra fiyatlarin daha makul, rasyonel seviyeye gelecek olmasidir” dedi. Bakan Dönmez, elektrikte TRT payinin tarimsal sulama abonelerinden kaldirilmasina iliskin çalismayi da TBMM grubuna gönderdiklerini söyledi.

Bakani Dönmez'den Enerji Fiyatlari Açiklamasi
TBMM Genel Kurulunda 2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüsmelerinin bugünkü gündem maddesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi bütçesi oldu. Genel Kurulda konusan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez, enerji fiyatlarina iliskin olarak, “Bugün dogalgaz spot piyasasinda çok yüksek fiyatlarin olustugunu görüyoruz. Avrupa piyasasinda bin dolar, bin 200 dolar, bin 300 dolarin üzerinde fiyatlari görüyoruz. Türkiye açisindan dogalgaza talebin artis sebebi kuraklik. Karadeniz bandi son 30 yilin en yagisli sezonu geçirirken, güney bandi Akdeniz, Iç Anadolu ve Güneydogu’ya baktigimizda son 30 yilin en kurak dönemini geçirdik. Bundan dolayi hidroelektrik santrallerimizi tam kapasite çalistiramadik. Yeteri kadar suyun kullanilmamasi karsiligi 6 metreküp dogalgaz olarak karsimiza çikti. Biz geçtigimiz yil 48 milyar metreküp dogalgaz tüketmisken, bu yil muhtemelen bunun 10-12 milyar metreküp üzerinde dogalgaz talebiyle karsi karsiya kalacagiz” ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin yüzde 70 disariya bagimli oldugunu söyleyen Dönmez, “Bu bahsi geçen satis fiyatlari maliyetlerin oldukça üstünde olan fiyatlardir. Bizim beklentimiz ve temennimiz önümüzdeki yilin ilk çeyreginden sonra fiyatlarin daha makul, rasyonel seviyeye gelecek olmasidir. Bunlari biz vatandasimiza oldukça düsük seviyede yansittik. Neredeyse yarsisini yansitiyoruz. Vatandasimiza 200 TL’lik fatura geliyorsa, biz 200 TL devlet bütçesinden karsiliyoruz” dedi.

Dogalgaz sondaj çalismalari hakkinda bilgi veren Bakan Dönmez, Akdeniz’de sekiz sondaj yapildigini ve bunlarin alti tanesinin tartismali bölgelerde oldugunu kaydetti.

Dönmez, sondaj gemilerinin satin alma yerine kiralanmasi görüslerine iliskin de, “Kiralansaydi bir tane sondaj yapamazdik. Ambargolar vardi. Kanuni gemisini 37,5 milyon dolara almisiz. Üzerine yapilan masraf 165 milyon dolar. Yavuz yapim yili 2011. Yavuz, 262,5 milyon dolara alindi. Reaktivasyon 38 milyon dolar. Fatih 154 milyon dolara alindi. Reaktivasyon bedeli 87,5 milyon dolar oldu. Toplam satin alma ve reaktivasyon beldeli 744.5 milyon dolara aldik. Bugün siparis verseniz 790-800 milyon dolara bir yeni gemi alirsiniz. Bir gemi yerine üç gemi aldik” seklinde konustu.

BOTAS’ta özellestirme iddialarina iliskin soruya cevap veren Dönmez, “TEIAS ile ilgili olarak yaptigimiz yönetim ve denetimi devlette olacak sekilde özellestirme programi yapilacagini söyledik. Burada rakam yüzde 5 veya yüzde 10 olacak. Biz sermayenin tabana yayilmasi adina halka arz etmis olacagiz. Iletim mülkiyeti de, yönetimi de devlette kalacak, halka arz edilecek. BOTAS ile ilgili kanunda ikiye bölünmesiyle ilgili hüküm var. Bizde ikiye bölecegiz. Su andaki haliyle bölme imkani yok. BOTAS’ta sebeke isleten ile ticaretini yapani ayristirmamiz gerekiyor. BOTAS iletim tarafi ile gazin ticaretini yapani ayristiracagiz” diye konustu.

Yaz saati uygulamasina iliskin soru üzerine Bakan Dönmez, yaz saati baslangicindan itibaren 6.82 milyar kilovatsaat tasarruf saglandigini söyledi.

Dönmez, tek zamanli tarifede 3.97 milyar TL, farkli fiyat tarifelerinde ise 5.94 milyar TL tasarruf saglandigini da ifade etti.

Bakan Dönmez, elektrikte TRT payinin tarimsal sulama abonelerinden kaldirilmasina iliskin çalisma yaptiklarini ve TBMM grubuna gönderdiklerini sözlerine ekledi.

(Ahmet Umur Öztürk/IHA)
Kaynak: İHA