Sudan Meslek Odalari Birligi Açiklamasi Hartum'daki Gösterilerde 15 Kisi Hayatini Kaybetti

Sudan'da askeri müdahale karsiti protesto hareketlerine liderlik eden Sudan Meslek Odalari Birligi, çarsamba günü Hartum'da düzenlenen protestolarda güvenlik güçleri tarafindan yapilan müdahalede 15 göstericinin yasamini yitirdigini duyurdu.

Birlikten yapilan yazili açiklamada, "Halkimiz sartlari tümüyle yerine getirilmis bir katliam isleyen Darbeci Konsey Güçleri'ne karsi bir muharebeye girmistir. Özgürlük, baris ve adalet gayesinde zafer sürecinde yürüyen halkimizdan kadin erkek 15 kisi sehit olmustur." ifadeleri yer aldi.

Ölenlerin ailelerine bassagligi, yaralilara da acil sifalar dilenen açiklamada, 17 Kasim Çarsamba günü gerçeklesen olaylarin tarih kitaplarina geçecegi vurgulanirken, kadin erkek Sudanli devrimcilerin cesaretinin alti çizildi.

Daha önce Sudan Doktorlar Komitesi, ordunun sivil hükümete müdahalesine tepki olarak baskent Hartum'da düzenlenen protesto gösterilerinde 10 kisinin yasamini yitirdigini duyurmustu.

Komite açiklamasinda, güvenlik güçlerini göstericilere gerçek mermiyle müdahale etmekle suçlamisti.

- Sudan'da askeri müdahale

Sudan'da 25 Ekim sabahi Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi gözaltina alinmis, ertesi gün Hamduk'un serbest birakildigi açiklanmisti.

Askeri müdahale sonrasi azledilen Hamduk, orduyla herhangi bir diyaloga girmeden durumun 25 Ekim öncesine döndürülmesi sartina sikica bagli oldugunu belirtmisti.

Sudan Ordusu Komutani Burhan, olaganüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurmustu.

Burhan, yayimladigi kararnameyle daha önce feshettigi Egemenlik Konseyi'ni (Devlet Baskanligi) yeniden kurmus, Konsey'in baskanligina kendisini, yardimciligina ise Hizli Destek Kuvvetleri Komutani Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu'yu getirmisti.

Burhan, 11 Kasim'da, Dagalu ve Konsey'in 8 üyesi ise 12 Kasim'da yemin ederek göreve baslamisti.

Her bölgeden temsilcilerin yer aldigi Konsey'de, 14 sandalyenin 6'si sivillere, 5'i orduya, 3'ü silahli hareketlere ayrilirken, doguyu temsil edecek ismin istisareler sonrasi belirlenecegi açiklanmisti.

Kaynak: AA