BM Afganistan Özel Temsilcisi Açiklamasi 'Taliban, DEAS/H'nin Afganistan'da Büyümesini Durduramiyor'

'Daha önce birkaç yer ve baskentte bulunan DEAS/H simdi neredeyse tüm vilayetlerde ve giderek daha da aktif hale geliyor'.

Birlesmis Milletler (BM) Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons, Taliban'in terör örgütü DEAS'in Afganistan kolu DEAS/H'nin büyümesini durduramadigi uyarisinda bulundu.

Lyons, BM Güvenlik Konseyi'ne brifinginde, "Daha önce birkaç yer ve baskentte bulunan DEAS/H simdi neredeyse tüm vilayetlerde ve giderek daha da aktif hale geliyor." dedi.

Taliban'in DEAS/H ile baglantili oldugunu düsündügü süphelileri hukuk disi gözaltina aldigi ya da öldürdügüne dikkati çeken Lyons, "Taliban, DEAS/H'nin Afganistan'da büyümesini durduramiyor." ifadesini kullandi.

Lyons, DEAS/H'nin Afganistan'daki saldirilarini da artirdigini belirterek, geçen yil 60 civari saldiri düzenleyen örgütün bu yil 334 saldiri gerçeklestirdigini belirtti.

- "Afgan ekonomisi çökerse uyusturucu, silah ve insan kaçakçiligi artar"

Afganistan'da insani durumun da giderek kötülestigine dikkati çeken Lyons, uluslararasi topluma insani yardimlari artirmasi çagrisi yapti.

Lyons, Afganistan'da ekonominin çökmesi durumunda ise uyusturucu, silah ve insan kaçakçiliginin artiracagi ve bu durumun terörü tetikleyecegi uyarisinda da bulundu.

Kaynak: AA