Avusturya Ulusal Konseyi, Eski Basbakan Kurz'un Milletvekili Dokunulmazligini Kaldirdi

Avusturya Parlamentosu’nun alt kanadi olan Avusturya Ulusal Konseyi, Basbakanlik görevinden istifa eden ve Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) Lideri Sebastian Kurz’un milletvekili dokunulmazligini kaldirdi.

Avusturya’nin eski Basbakani ve Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) Lideri Sebastian Kurz, 9 Ekim tarihinde Basbakanlik görevinden istifa ettigini duyurmustu. Kurz’un istifasinin ardindan bugün Avusturya Parlamentosu’nun alt kanadi Avusturya Ulusal Konseyi’nden, Kurz’un Milletvekili dokunulmazliginin kaldirilmasi karari geldi. Avusturya Ulusal Konseyi’nde bugün yapilan oylamada milletvekilleri, yolsuzluk iddialariyla ilgili sorusturma kapsaminda eski Basbakan Kurz’un milletvekili dokunulmazliginin kaldirilmasina karar verdi.

Avusturya Disisleri Bakani Schallenberg, Basbakan olarak atanmisti

Avusturya’da savcilik, yolsuzlukla mücadele kapsaminda Basbakanlik, Maliye Bakanligi ve Kurz’un partisi olan ÖVP ofislerine baskin düzenlemis, ardindan Kurz hakkinda rüsvet ve güveni kötüye kullanma süphesiyle sorusturma açildigi bildirmisti. Hakkindaki yolsuzluk sorusturmalari devam eden eski Basbakan ve ÖVP Lideri Kurz, 9 Ekim tarihinde Basbakanlik görevinden istifa ettigini duyurmustu. Kurz’un istifa etmesinin ardindan Disisleri Bakani olarak görev yapan Alexander Schallenberg, 11 Ekim’de Basbakan olarak atanmisti.

Savcilik, Kurz’un milletvekili dokunulmazliginin kaldirilmasi için talepte bulunmustu

Ekim ayinin sonlarinda Avusturya’da yolsuzlukla mücadele savciligi, Kurz’un milletvekili dokunulmazliginin kaldirilmasi için Avusturya Ulusal Konseyi’ne bir talep göndermisti. Geçtigimiz sali günü Avusturya Ulusal Konseyi’nde Milletvekilleri, yolsuzluk iddialariyla ilgili sorusturma kapsaminda Kurz’un dokunulmazliginin kaldirilmasina yesil isik yakmisti.

Kurz ise, yolsuzlukla mücadele savciliginin rüsvette suç ortakligi süphesiyle kendisine karsi yürüttügü sorusturmayi tamamlamak için Parlamento’nun dokunulmazligini kaldirma niyetini memnuniyetle karsiladigini ifade etmisti. Kendisini suçlu görmedigini ve masumiyetini kanitlayacagini belirten Kurz, masumiyetinin bagimsiz bir hukuk incelemesi ile zaten teyit edildigini vurgulamisti.
Kaynak: İHA