Austin, Ukrayna Sinirindaki Yiginak Konusunda Putin'in Niyetini Bilmediklerini Söyledi

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Rusya'nin Ukrayna sinirindaki askeri yiginagi konusunda kaygili olduklarini belirterek, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in tam olarak ne yapmaya çalistigini bilmediklerini kaydetti.

Bakan Austin, gündemdeki konulari degerlendirdigi basin toplantisinda, Rusya'ya iliskin bir soruya, "Burada altini çizdiginiz iki konu var. Biri Ukrayna sinirina askeri yiginak, digeri ise Rusya'nin kendi uydusunu vurma denemesi. Bu iki faaliyet de mevcut güvenlik ortamina katki saglamiyor ve bize derin endise veriyor. Dolayisiyla Rusya'yi daha sorumlu davranmaya ve Ukrayna sinirindaki yiginak konusunda daha seffaf olmaya çagiriyoruz." ifadesini kullandi.

Ukrayna sinirindaki yiginak konusunda ABD'nin Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) Komutani Orgeneral Todd Wolters ile düzenli olarak görüstügünü vurgulayan Austin, "Aslinda, Putin'in tam niyeti ne bilmiyoruz." dedi.

Austin, Ukrayna'nin yaninda olduklarini yinelerken, Rusya'nin kendi uydusunu vurmasinin ise uzayda önemli bir debi birakacagini, bunun uzaydaki uydular için önemli sekilde tehdit teskil ettigini ve uzayin silahlandirilmasina karsi olduklarini söyledi.

- "Iran'in tehlikeli faaliyetleri herkesi rahatsiz ediyor"

Iran'in, son günlerde ABD gemilerini taciz ettigi animsatilarak, bu konuda ABD'nin sabrinin sinirinin ve kirmizi çizgisinin ne oldugunun sorulmasi üzerine Austin, kirmizi çizgilerden bahsetmenin faydali olmadigini ancak Iran'in tehlikeli faaliyetlerinin herkesi etkiledigini ve rahatsiz ettigini dile getirdi.

Austin, "Daha önce de söyledigim gibi menfaatlerimizi ve ortaklarimizi savunma konusunda tereddüt etmeyecegiz. Buna hem bagliyiz hem de kabiliyetimiz var. Her zaman sagduyulu olmaya çalisiyoruz ama kimse kendimizi, menfaatlerimizi ve ortaklarimizi savunmayacagimizi sanmasin." degerlendirmesinde bulundu.

- "Hava saldirilari konusunda prosedür ve politikamizi yeniden düzenlemeye kararliyim"

ABD'nin, Afganistan'in baskenti Kabil'de, 29 Agustos'ta düzenledigi hava saldirisiyla, yeni gündeme gelen Suriye'nin Baghuz kasabasina 2019'da düzenlenen hava saldirisinin neden oldugu sivil kayiplarina yönelik sorulara da yanit veren Austin, "Her sivil kayip bir trajedidir. Ancak daha çok çalisabilecegimiz ve daha çok çalismamiz gerektigine dair süphem yok." diye konustu.

Austin, "Bu konuda kendimizi gelistirmek üzere prosedür ve politikamizi yeniden düzenlemeye kararliyim ve bu politika ile prosedürlerin gerektigi sekilde yürürlüge konuldugu konusunda tüm üst düzey yetkilileri sorumlu tutacagim." sözlerini sarf etti.

Öte yandan Austin, Suriye'de 18 Mart 2019'da düzenledikleri saldirida hayatini kaybeden sivillere yönelik herhangi bir açiklamada bulunmadi.

Kaynak: AA