Arjantin'de Binlerce Kisi Hükümete Destek Gösterisi Düzenledi

Arjantin Devlet Baskani Alberto Fernandez'in çagrisiyla binlerce kisi hükümete destek olmak için sokaga çikti.

Baskent Buenos Aires'te devlet baskanligi binasi Casa Rosa'danin önünde bulunan Mayis Meydani'nda toplanan kalabalik Eski Devlet Baskani Juan Domingo Peron'un 17 Kasim 1972'de sürgünden dönüsünün yil dönümünde hükümete destek gösterisi düzenledi.

Meydanda kurulan sahnede konusan Fernandez, muhalefetin elestirilerine cevap verdi ve "Zafer, kazanmak degil asla pes etmemektir." dedi.

Pazar günü iktidar kanadinin oy kaybettigi parlamento seçimlerine deginen Fernandez, "Bize verilen mesaji aldik. Yapacak çok sey var, buna süphem yok ve bu hükümetin yaptiklarindan daha fazlasini yapmasini bekleyen de çok kisi var." ifadelerini kullandi.

Fernandez, gelecek genel seçimler için "2023'te kesin bir zafer elde etmek için ne gerekiyorsa yapmaliyiz." seklinde konustu.

Muhalefete yaptigi çagrinin karsiligini bulmamasi üzerine Fernandez, "(Eski Devlet Baskani Mauricio) Macri, eger konusmak istemiyorsa, kendi arkadaslariyla kalip ticaret yapsin." dedi.

Hükümetin oy kaybettigi seçimlerin ardindan kutlama gösterisi yapmasi muhalefetin elestirilerine neden olmustu.

- Arjantin'de "Peronist Militanlik Günü"

Arjantin'in adina siyasi akimlarin olusturuldugu Devlet Baskani Peron, 1955'te hükümetine düzenlenen darbenin ardindan Ispanya'ya sürgüne gönderilmis ve 17 Kasim 1972'de Arjantin'e dönmüs ve 1973'te düzenlenen seçimleri yüzde 61 oy alarak kazanmisti.

Ülkede, mevcut hükümet de dahil, Peronizm görüsünü benimseyen kesimler her yil 17 Kasim'i, "Peronist Militanlik Günü" olarak kutluyor.

Arjantin'de çesitli dallara bölünmüs politik bir akim olarak yaklasik 80 yildir ülke siyasetinde yer alan Peronizm (Peronculuk), sosyal adalet ve milliyetçilik anlayisiyla, eski Devlet Baskani Juan Domingo Peron'a ithafen kuruldu.

Kaynak: AA