Yemen'deki Arap Koalisyonuna Göre Hudeyde'deki Güçler Çekilmedi Yeniden Konuslandirildi

Yeniden konuslandirmanin, koalisyon güçlerinin ileriye dönük planlari dogrultusunda gerçeklestigi kaydedildi.

Yemen'de hükümete destek veren Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon, Ortak Askeri Güçlerin Hudeyde'deki bazi bölgelerden çekilmesinin bir tür "yeniden konuslandirma" oldugunu ve operasyonel yönlerini güçlendirme amaci tasidigini belirtti.

Hükümete destek veren Ortak Askeri Güçlerin, 11-12 Kasim'da Hudeyde vilayetindeki bazi stratejik bölgelerden çekilmesi ve buralarda Iran destekli Husilerin kontrolü saglamasiyla ilgili taraflardan açiklama gelmeye devam ediyor.

Suudi Arabistan haber ajansi SPA'ya göre, Arap koalisyonunun sözcüsü Türki el-Maliki yaptigi yazili açiklamada, "Bati sahilindeki Ortak Askeri Güçlerin, koalisyon güçlerinin direktifiyle 11 Kasim'da birliklerini yeniden konuslandirdigini" belirtti.

Yeniden konuslandirmanin, koalisyon güçlerinin ileriye dönük planlari dogrultusunda gerçeklestigini ifade eden Maliki, sunlari kaydetti:

"Ortak Askeri Güçler, kazandiklari basarilari 2018 yilindaki Stockholm Anlasmasi'yla taçlandirdi ve Yemen'de darbenin sonlanmasi için pek çok fedakarlikta bulundu. Savunma hattinda geçirdikleri 3 yildan ve Husilerin bu anlasmayi akamete ugratmasindan sonra koalisyon, hükümete destek veren bu güçlerin daha etkili ve operasyonel olmasi için yeniden konuslandirilmasinin önemli oldugunu gördü."

Maliki ayrica, Husileri Stockholm Anlasmasi'na yönelik 30 bini askin ihlalde bulunmakla suçladi.

Yemen'de hükümete bagli Ortak Askeri Güçler, ülkenin batisindaki Hudeyde vilayetinde Husi milislerle mücadele edilmesi için Temmuz 2019'da kuruldu.

Söz konusu askeri güçler; Amalika Tugaylari, Tihamiye Tugaylari ve Ulusal Direnis Güçlerinden olusuyor.

- Yemen'de hükümete bagli güçlerin Hudeyde'den çekilmesi

Yemen'de 11 Kasim'da hükümete destek veren 5, 6 ve 21. Amalika Tugaylarinin ülkenin bati sahilinde Husilerle temas hattinin ön cephelerinden Hudeyde'nin 163 kilometre güneyindeki Hoha kentine, 1. Tugayin ise ülkenin güneyindeki Aden iline bagli Bir Ahmed bölgesine çekildigi belirtilmisti. 12 Kasim'da ise Husilerin, Hudeyde iline bagli Tuhayta kentini ele geçirdigi bildirilmisti.

Yemen hükümetine destek veren Ortak Askeri Güçlerin yaptigi yazili açiklamada çekilmenin gerçeklestigi bölgelerin, Stockholm Anlasmasi hükümleri geregince silahtan arindirilmis ve siviller için güvenli bölgeler oldugu ifade edilmisti.

Yemen hükümetine bagli SABA ajansinda yer alan haberde ise bati sahilinde yasananlarin hükümetin bilgisi dahilinde olmadigi bildirilmisti.
Kaynak: AA