AB'nin Operasyonel Savunma Rehberi 'Stratejik Pusula', Mart 2022'De Hazir Olacak

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Savunma Bakanlariyla istisareleri dogrultusunda, hazirladigi "Stratejik Pusula" taslagina Mart 2022'deki AB Liderler Zirvesi'ne kadar son halini verecegini söyledi.

Borrell, AB savunma bakanlari toplantisinin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Toplantida Birligin savunma ve güvenlik konularinda daha bagimsiz hareket edebilmesi hedefine iliskin çerçeveyi belirleyen "Stratejik Pusula" belgesinin görüsüldügünü belirten Borrell, belgenin ön sözünde "savas ve baris arasindaki klasik ayrimin ortadan kalktigini" yazdigini ifade etti.

Borrell, Belarus'tan yönelen tehdidin hibrit tehlikelere iyi bir örnek olusturduguna isaret ederek, Stratejik Pusula'nin hizli eyleme geçme, yatirim yaparak savunma kabiliyetlerini güçlendirme ve basta NATO olmak üzere ortakliklari kuvvetlendirme gibi boyutlari içerdigini söyledi.

"Avrupa topraklarinin savunulmasi için NATO'ya alternatif yok." diyen Borrell, söz konusu pusulada zikredilen olusumlarin NATO'yu ancak tamamlar nitelikte olacaginin altini çizdi.

- 5 bin kisilik güç "modüler" olacak

Borrell, Stratejik Pusula'nin öngördügü 5 bin kisiden olusabilecek "hizli intikal kuvveti"nin farkli durumlara uyum saglayabilecek sekilde "modüler" olmasini tasarladigini vurgulayarak, bugünkü istisareler dogrultusunda Mart 2022'deki AB Liderler Zirvesi'ne kadar en az iki taslak daha hazirlayacagini ve son halini verecegini kaydetti.

- ABD ile savunma isbirligi

Borrell, Bakanlarin ABD'nin Avrupa Savunma Ajansinin (EDA) projelerine katilimina imkan verecek idari düzenlemenin görüsülmesi için yetki onayi verdiklerini belirtti.

Yetkinin ABD yönetiminin istegi üzerine verildigini söyleyen Borrell, bu konuda ABD Savunma Bakani Lloyd James Austin ile bir telefon görüsmesi yaptigini bildirdi.

- Hint-Pasifik bölgesi

Borrell, Stratejik Pusula kapsaminda Hint-Pasifik bölgesinde denizcilik alaninda nasil politikalar gelistirilecegini ele aldiklarini,AB'nin bu alan ile daha fazla iliski kurmasi gerektigini belirtti.

- Afrika

AB Temsilcisi, Yapilandirilmis Daimi Is Birligi (PESCO) olarak adlandirilan ortak savunma projeleri çerçevesinde Mozambik, Mali, Somali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde egitim misyonlarinin konuslandirilmasi konusunda nasil daha etkili olunabilecegini masaya yatirdiklarini aktardi.

- Ukrayna

AB Savunma Bakanlarinin toplantida Rusya'nin Ukrayna sinirina son dönemde artan yiginagini da ele aldiklarini dile getiren Borrell, "Ukrayna'nin toprak bütünlügü ve egemenliginin arkasinda güçlü biçimde durdugumuzu söylememe izin verin." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA