Sair Nef'i Konulu Uluslararasi Ilk Sempozyum

Atatürk Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Islam Tarihi ve Sanatlari Bölümü Türk Islam Edebiyati Anabilim Dali ögretim üyelerinden Doç. Dr. Reyhan Keles baskanliginda 12-13 Kasim 2021 tarihlerinde uluslararasi düzeyde ilk defa “Tüm Yönleriyle Erzurumlu Sair Nefî Sempozyumu” düzenlendi.

Sair Nef'i Konulu Uluslararasi Ilk Sempozyum
Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hüseyin Özer, Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Musa Bilgiz ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Baskani Doç. Dr. Reyhan Keles açilis konusmalarini gerçeklestirerek divan edebiyatina büyük hizmetleri olan büyük sair Erzurumlu Nefî’yi Erzurum’da anmanin hakli gururunu yasadiklarini dile getirdiler.

Klasik Türk Siirinde Kendine Has Bir Eda Olusturmayi Basardi

17. Yüzyil Divan Siirinin Osmanli’daki en önemli temsilcilerinden birinin de Sair Nef’î oldugunu vurgulayarak konusmasina baslayan Doç. Dr. Reyhan Keles, asil adi Ömer olan Nef’î’nin 980’de (1572) Erzurum’un Pasinler (Hasankale) ilçesinde dogdugunu belirterek: “Egitimine Pasinler’de baslayan Erzurum’da devam eden Nef’i, I. Ahmed’in (1603-1617) ilk saltanat yillarinda Istanbul’a gitmis özellikle Sultan IV. Murad devrinde sanatinin ve söhretinin zirvesine ulasmistir. Siir söylemedeki kabiliyeti pek çok sairi etkisi altinda birakmaya yetmistir. Nef‘î övme-övünme-yerme üçlüsüyle özetlenebilecek bir siir üslubuna sahiptir. Mübalaga, vuzuh ve fahr gibi özellikleriyle aslinda yeni bir tarzin sahibidir. Klasik Türk siirinde kendine has bir eda olusturmayi basaran Nef‘î önemli bir sair kabul edilir. Türkçe ve Farsça Divanlarinin yani sira Tuhfetü’l-ussâk ve Siham-i Kazâ adli manzumelerin de sahibidir” seklinde konustu.

Sempozyuma 9 Ülkeden Katilim Saglandi

Divan sairlerinin en önemlileri arasinda ismini üst siralara yazdirmayi basarmis Erzurumlu bir sairin uluslararasi düzeyde bilimsel bir platformda ele alinacak olmasinin büyük önem arz ettigini belirten Doç. Dr. Keles: “Sempozyum vesilesiyle medhiye-fahriye-hicviye türlerinde eserler veren, Türkçenin yani sira Farsça siir söylemede maharet sahibi çok yönlü bir sairin eserlerini inceleyerek somut olmayan kültürel mirasa bir katki sunmayi amaçladik. Uluslararasi düzeyde ilk defa düzenlenen “Tüm Yönleriyle Erzurumlu Sair Nefî Sempozyumu” dünyadaki pandemi süreçleri de dikkate alinarak çevrim içi olarak düzenlendi.

12-13 Kasim tarihlerinde gerçeklestirilen sempozyuma Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Bosna-Hersek, Pakistan, Iran, Kosova ve Ürdün olmak üzere 9 ülkeden ögretim üyeleri katildi; Türkiye’nin çesitli üniversitelerinden 18, yurt disindan ise 21 olmak üzere toplam 39 akademisyen bildirileri ile katki sundu” dedi.

Çalismanin E-kitap Olarak Yayimlanmasi Planlaniyor

Erzurum’un ve Türk Edebiyatinin önemli isimlerinden olan Nef’i’yi Atatürk Üniversitesi ev sahipliginde uluslararasi düzeyde bilimsel bir çalisma ile anlatiyor olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarini aktaran Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, iki gün boyunca süren oturumlara katki sunan akademisyenlerin Nefî ve eserlerinin farkli noktalarina isaret ederek bu alana katki sagladiklarini ifade etti.

Bu degerli çalismalarin sözde kalmamasi, literatüre girmesi ve arastirmacilara sunulmasi için bildirilerin e-kitap olarak yayimlanmasinin planlandigini dile getiren Rektör Çomakli, sempozyum ile edebiyat, tarih, sosyoloji, psikoloji gibi sosyal bilimler alanina katki sunmayi hedeflediklerini, bildirilerin uluslararasi yayinevi statüsünde olan Atatürk Üniversitesi Yayinevinden yayimlanarak katilimcilara ve yurt içi ile yurt disindan tüm arastirmacilara takdim edilecegini belirterek emegi geçen herkese tesekkür etti.

Sempozyuma Türkiye’den Prof. Dr. Metin Akkus, Prof. Dr. Muhammet Nur Dogan, Prof. Dr. Ridvan Canim gibi alanin önde gelen isimleri ile Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinden Prof. Dr. Salida Sharifova, Doç. Dr. Seadet Shikhiyeva, Pakistan Intl Islamic Üniversitesinden Doç. Dr. Abdul Fareed Brohi, Ali Sir Nevai Taskent Devlet Özbek Dili ve Edebiyati Üniversitesinden Doç. Dr. Abdumurad Tilavov gibi önemli isimler bildirileri ile katki sundu.
Kaynak: İHA