FBI'a Teslim Olan Trump'in Eski Danismani Bannon Serbest Birakildi

Hakkinda "Kongreyi tahkir" suçlamasiyla kararname hazirlanan ve bu sabah Federal Sorusturma Bürosuna (FBI) teslim olan eski ABD Baskani Donald Trump'in danismani Steve Bannon, çikarildigi mahkeme tarafindan serbest birakildi.

Sabah saatlerinde FBI'a teslim olduktan sonra gözaltina alinan Bannon, ögle saatlerinde baskent Washington'da hakim karsisina çikti.

Hakimler, Bannon hakkinda "Kongreyi tahkir" suçuna iliskin açilan davanin durusmalari baslayana kadar serbest kalmasi karari aldi.

Persembe günü tekrar hakim karsisina çikacak olan Bannon, her hafta imza verecek, pasaportunu federal yetkililere teslim edecek ve sehirden ayrilmasi durumunda bildirim yapacak.

Bannon, ülke disina çikmak için de mahkemeden izin alacak.

- Adalet Bakanligi Bannon'a dava açmisti

ABD Adalet Bakanligindan 12 Kasim'da yapilan açiklamada, 6 Ocak Kongre olaylarini sorusturan Temsilciler Meclisi özel komitesinin ifade çagrisi ve belge talebine yanit vermemesi nedeniyle Bannon hakkinda "Kongreyi tahkir" suçuyla dava açildigi belirtilmisti.

ABD Kongresindeki olaylara yönelik sorusturma için kurulan komitenin, 23 Eylül'de Bannon'i ifadeye, 7 Ekim'e kadar ise istenilen belgeleri teslim etmeye çagirdigi ancak yanit alamadigi için davayi "Kongreyi tahkir" suçlamasiyla Adalet Bakanligina havale ettigi aktarilmisti.

ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, 22 Ekim'de Bannon'i Adalet Bakanligina havale eden bir tavsiye karari almisti.

Genel Kurulda 202'ye karsi 229 "evet" oyuyla kabul edilen kararda, ABD Adalet Bakanligina, kendisine gönderilen hiçbir davete cevap vermeyen ve talep edilen belgeleri Kongreye sunmayan Bannon'in "Kongreyi tahkir" ile suçlanmasi tavsiyesinde bulunuluyor.

Bannon, bu sabah FBI'a teslim olurken sosyal medyadan canli yayin yapmis ve "Biden rejimini her geçen gün daha da parçaliyoruz. Sizlerin gürültüye degil, mesaja odaklanmasini istiyorum." ifadesini kullanmisti.

-"Kongreyi tahkir" suçu

ABD kanunlarina göre, "Kongreyi tahkir" suçunu isleyen kisiler 1 ila 12 ay hapis cezasi alabiliyor ancak bu karmasik ve zorlu süreç nadiren cezayla sonuçlaniyor.

Bunun için Bannon’in sorusturmada ifade vermeyerek "Kongreyi tahkir" ettigine dair raporunun komiteden çikmasindan sonra Temsilciler Meclisince onaylanmasi, ardindan Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi tarafindan Columbia Bölgesi Savciligina sunulmasi gerekiyor.

Söz konusu komite, geçen ay aralarinda Bannon'in da oldugu, Trump'a yakin çok sayida isme Kongrede ifade verme ve ellerindeki belgeleri sunma yönünde çagrida bulunmustu.

Eski Baskan Trump ise özel komiteyi dava etmis, komitenin Demokratlarin Cumhuriyetçilere karsi bir hilesi oldugunu öne sürmüstü.

    Kaynak: AA