BM Yemen Temsilcisi Grundberg, Kuveyt'te 'Yemen'deki Gerilimin Azaltilmasi' Çagrisini Yineledi

Birlesmis Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, resmi ziyaret kapsaminda geldigi Kuveyt'ten "Yemen'deki gerilimin azaltilmasi" çagrisinda bulundu.

BM Yemen Özel Temsilciliginden yapilan yazili açiklamaya göre Grundberg, Kuveyt'te Basbakan Seyh Sabah Halid el-Hamed es-Sabah ve Disisleri Bakani Ahmed Nasir el-Muhammed es-Sabah ile bir araya geldi.

Grundberg, "Yemen meselesinin çözümünde ilerleme kaydedilmesi ve diyalog yoluyla çözüme ulasilmasi konusunda bölgesel ve uluslararasi çapta uzlasinin önemini" vurguladi.

BM'nin Yemen'de barisin saglanmasi yönündeki çabalarina verdigi katkidan ötürü Kuveyt'e tesekkür eden Grundberg, Yemen'in Marib ve Hudeyde kentlerinde siddetlenen çatismalardan duydugu endiseyi dile getirdi.

Grundberg, "Tüm Yemenlileri ilgilendiren siyaset, güvenlik ve ekonomi alanlarindaki sorunlari ele alan kapsamli bir yaklasimin gelistirilmesi ve acilen gerilimin azaltilmasi gerekiyor." ifadelerini kullandi.

- Yemen'deki iç savas

Yemen'de Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yaklasik 7 yildir süren çatismalarda 233 bin kisi yasamini yitirdi. Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulasti.

BM'ye göre dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi yaklasik 30 milyon nüfuslu Yemen'de, 22 milyondan fazla kisi yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA