ABD'den Rusya'nin Anti-Uydu Füze Denemesine Kinama

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Rusya'nin kendi uydusunu vurmasi sonucu dünya yörüngesine binlerce parçanin yayildigini ve bunlarin diger uydular ve astronotlar için tehlike teskil ettigini belirtti.

ABD Disisleri Bakanligi, Rusya'nin bugün gerçeklestirdigi anti-uydu füze denemesini kinayarak, kendi uydusunu vuran Moskova'nin dünya yörüngesine binlerce parçalik enkazin yayilmasina neden oldugunu savundu.

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, günlük basin brifinginde, Rusya'nin anti-uydu füzesi denemesi yapmasina sert tepki gösterdi.

Price, Moskova'nin bugün kendi uydularindan birini anti-uydu füzesi kullanarak vurdugunu, vurulan uydunun 1500 takip edilebilir boyutta ve yüzbinlerce de küçük parçaya ayrilan enkazinin dünya yörüngesindeki diger uydular ve görev yapan astronotlar için ciddi bir tehlike teskil ettigini savundu.

ABD'li sözcü, ABD ile Rusya arasinda basta Ukrayna olmak üzere birçok konuda ciddi gerilimlerin oldugu bir dönemde Moskova'nin böyle bir füze denemesi yapmasini "sorumsuzluk" olarak nitelendirdi. Price, Rusya'ya karsi bu konuda ne tür somut adimlar atacaklari konusunda konusmak için henüz erken oldugunu, ancak ABD'nin bu adima mutlaka yanit verecegini belirtti.

- Belarus yönetimine yeni yaptirimlar yolda

Diger yandan Price, Polonya ile Belarus arasindaki göçmen krizine iliskin degerlendirmesinde bir kez daha Belarus ile Rusya'yi suçladi.

Price, Belarus'taki Aleksandr Lukasenko yönetimine karsi Avrupa Birligi'nin (AB) yeni yaptirimlar getirdigini ve Joe Biden yönetiminin de yeni yaptirimlar getirmeye hazirlandigini söyledi.

Polonya'ya olan desteklerini bir kez daha yineleyen Price, Moskova'nin krizin çözümü konusuna katki yapmadigini savundu.

Polonyali mevkidasi ile dün telefonda görüsen ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Antony Blinken da ABD'nin Polonya'ya olan destegini dile getirmis ve "Lukasenko yönetimine karsi gerekli tedbirleri alacaklarini" ifade etmisti.

Kaynak: AA