AB Disisleri Bakanlarindan Belarus'a Yaptirimlari Genisletme Karari

Belçika’nin baskenti Brüksel’de yapilan Avrupa Birligi (AB) Disisleri Bakanlari ve AB Dogu Ortakligi Bakanlar Toplantisi’nda Belarus’a yönelik yaptirimlari genisletme karari alindi. Toplantida ayrica Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) kapali Maras bölgesi de ele alindi.

AB Disisleri Bakanlarindan Belarus'a Yaptirimlari Genisletme Karari
AB ülkelerinin disisleri bakanlari, Brüksel’de düzenlenen AB Disisleri Bakanlari ve AB Dogu Ortakligi Disisleri Bakanlari Toplantisi’nda bir araya geldi. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell toplantinin ardindan yaptigi basin açiklamasinda, toplantinin ana gündem maddesinin Belarus sinirindan AB topraklarina girmeye çalisan siginmacilarin neden oldugu göçmen krizi oldugunu belirtti.

Borrell, "Dogu Ortakligi Disisleri Bakanlar toplantimizin ardindan uzun bir disisleri bakanlari toplantisi yaptik. Bildiginiz gibi Belarus’un AB sinirlarina hibrid bir saldirisi söz konusu. Belarus’a karsi yaptirim zeminimizi genisletmeye karar verildi.

Besinci yaptirim paketine karar verdik ve önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Bu genisletme ile siginmacilarin AB sinirlarini asmasina yardimci olan kim varsa dahil edilecek" ifadelerini kullandi.

Belarus’un AB ile sinirlarinda insani olarak çok zor sartlarda yasam mücadelesi veren siginmacilarin büyük kisminin Irakli oldugunu yineleyen Borrell, Irak yönetiminin vatandaslarini geri getirmek için harekete geçmesinden duydugu memnuniyeti dile getirdi. Borrell, "Bu, her bir parçasi tasarlanmis bir krizdir. Belarus Disisleri Bakani ile de görüstüm ve kendisinden AB sinirlarina insanlarin gönderilmesine son verilmesini talep ettim. AB sinirlarindan geçmenin prosedürleri vardir" dedi.

Polonya otoriteleri ve Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüstügünü belirten Borrell, "Hem muhatap sinir ülkeleri hem de BM makamlari sinirdaki zor durumdaki insanlara yardim edilecegini garanti ettiler. Bu insanlarin donmasi ya da açliktan ölmesine karsi birileri harekete geçmeli" diye konustu.



Kapali Maras konusunda karara varilamadi

KKTC’de yer alan kapali Maras bölgesinin de toplantida ele alindigini bildiren Borrell, Türkiye’nin aldigi kararla ilgili olarak bu toplantida herhangi bir karar çikmadigini belirtti.

Borrell, "Aralik ayinda yapilacak AB Disisleri Bakanlari Konseyi toplantisinda ele alinmak üzere konuya iliskin bir çalisma yapilacak ve rapor sunulacak" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA