Lisansli Depolarda Muhafaza Edilen Ürünlere Yönelik Destekler Belli Oldu

Tarim ve Orman Bakanliginca, lisansli depolarda muhafaza edilen ürünlere ödenecek kira, nakliye ve analiz desteklerinin tutarlari belirlendi.

Bakanligin "Lisansli Depolarda Muhafaza Edilen Tarimsal Ürünler Için Destekleme Ödemesi Yapilmasi Hakkinda Tebligi", Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, lisansli depolarda muhafaza edilen bugday, arpa, çavdar, yulaf, misir, çeltik, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, ayçiçegi, soya fasulyesi, pamuk, findik, kuru kayisi, Antep fistigi, kuru üzüm, zeytin ve zeytinyagi ürünleri için Çiftçi Kayit Sistemi'ne (ÇKS) ve Tarimsal Üretim Kayit Sistemi (TÜKAS) kayitli üretici ve üretici örgütlerine kira, nakliye, analiz ücreti destekleme ödemesi yapilacak.

Bugday, arpa, çavdar, yulaf, misir, çeltik ve pirinç için aylik ton basina 6 lira kira, 25'er lira nakliye ve analiz destegi; mercimek, nohut, fasulye ve soya fasulyesi için 8 lira kira 25'er lira nakliye ve analiz destegi; ayçiçegi için 10 lira kira, 25'er lira nakliye ve analiz destegi; pamuk için 25 lira kira, 25 lira nakliye, 12 lira analiz destegi; findik için 15 lira kira, 100 lira nakliye 10 lira analiz destegi; Antep fistigi için 30 lira kira, 100 lira nakliye, 25 lira analiz destegi; kuru kayisi ve kuru üzüm için 30 lira kira, 100 lira nakliye, 50 lira analiz destegi; zeytin ve zeytinyagi için 15 lira kira, 25 lira nakliye, 15 lira analiz destegi verilecek.

Kira desteginden yararlanan üretici ve üretici örgütlerine, basvuru yapmalari durumunda, ürün miktari üzerinden her ürün çesidi için belirtilen miktarlarda ve üst tonaj siniri asilmamak kaydiyla nakliye destegi saglanacak.

Depolanacak ürünlerin lisansli depoya tesliminden önce yetkili siniflandiricilarca yapilacak analiz basina, belirlenen miktarlarda analiz ücreti destegi ödenecek.

Kira, nakliye ve analiz ücreti destegi ödemeleri, bireysel olarak basvuran üreticiler için dogrudan üreticilere verilecek.

Destek ödemesi ayrica, üreticilerden aldiklari ya da kendilerinin üretmis olduklari ürünleri lisansli depo isletmelerine getiren üretici örgütlerine de yapilacak.

Lisansli depo isletmesinde el degistirerek ticarete konu olmus ürünlere kira, nakliye ve analiz destegi ödemesi yapilmayacak.

Kira desteklemelerinde bir aylik süre 30 gün olarak dikkate alinacak ve gün esasli olarak hesaplama yapilacak.

- Ödeme dönemleri ve müracaat

Bu yilin üretim sezonuna ait kira, nakliye ve analiz destegi için müracaat 1 Ekim 2021 ve 30 Haziran 2022 arasinda basvuru sahiplerince il ve ilçe müdürlügüne yapilacak.

Kira, nakliye ve analiz ücreti destekleme ödemeleri, bir üretim sezonunda, yilda en az iki defa olmak üzere Tarim Reformu Genel Müdürlügünce belirlenecek tarihlerde gerçeklestirilecek.

Kira destekleme ödemesi için basvurmayan üretici ve üretici örgütleri nakliye ile analiz desteginden faydalanamayacak.

Destekleme ödemeleri için gerekli finansman, Bakanligin tarimsal destekleme bütçesinden karsilanacak.

Destekleme ödemeleri kamu kaynagi oldugundan hak sahibinin hesabina aktarilmadan önce haciz, icra, temlik ve benzeri islemler yapilamayacak.

Kaynak: AA