Irak'ta Eski Basbakan Allavi Açiklamasi 'Seçimi Kaybedenlere Mecliste Sandalye Verilsin'

Irak’ta eski Basbakan ve Vataniye Koalisyonu lideri Iyad Allavi, seçimi kaybedenlere Mecliste sandalye verilmesi çagrisi yaparak, ülkede tartismalara neden oldu.

Allavi, katildigi bir televizyon programinda gündeme iliskin açiklamalarda bulundu.

Genel seçimlerde liderlik ettigi koalisyon Meclise giremeyen Allavi, "Sorunlarin giderilmesi için küçük bir konferans düzenlenerek, son seçim sonuçlarinin degerlendirilmesi lazim ve kaybedenlere Mecliste sandalye verilmesi, onlar için birkaç milletvekili çikartilmasi gerekir." dedi.

Allavi, seçim sonuçlarina itiraz edilmesi nedeniyle yasanan siyasi tikanikligin giderilmesi ve "iç savas" çikmamasi için 1 yil sonra yeniden seçim yapilmasi çagrisinda da bulundu.

Eski Basbakan Iyadi Allavi’nin bu çikisi ülkede tepkilere neden olurken, bazi kesimler tarafindan Allavi'nin "siyasetten çekilmesi" yönünde çagrilar yapildi.

Irak'ta 10 Ekim'de yapilan erken genel seçimlerde sandalye sayisi 48'den 16'ya düsen Iran'a yakin Fetih Koalisyonu ile Hasdi Sabi'nin diger siyasi uzantilari "seçimlerde hile yapildigini" öne sürerek sonuçlara itiraz ediyor.

Söz konusu gruplar, Bagdat'ta hükümet binalarinin bulundugu Yesil Bölge önündeki oturma eylemlerini sürdürüyor. Bu gruplar, tüm seçim sonuçlarinin yeniden elle sayilmasi ya da seçimlerin tekrarlanmasini istiyor.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi de seçim sonuçlarini henüz onaylamadi.

Kaynak: AA