Eritre, Etiyopya'daki Çatismalarla Ilgili ABD'nin Yaptirim Kararini Kinadi

Eritre, Etiyopya'daki çatismalarla ilgili Eritre Savunma Bakanligi ve Ulusal Güvenlik Direktörü Abraha Kassa Nemariam basta olmak üzere bu ülkedeki 4 kurulus ile iki Eritre vatandasinin ABD tarafindan yaptirim listesine alinmasini kinadi.

Eritre Enformasyon Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, "Asilsiz iddialarla suçu Eritre'ye kaydirip günah keçisi yapan tek tarafli yaptirim uluslararasi hukuka aykiridir." ifadesi kullanildi.

Yaptirimlar Eritre hükümeti tarafindan "yasa disi" ve "ahlaksiz" olarak nitelendirilirken alinan kararin Etiyopya ve Afrika Boynuzundaki kalici çözümleri de engelledigi kaydedildi.

ABD, Etiyopya'daki çatismalarla ilgili Eritre Savunma Bakanligi ve Ulusal Güvenlik Direktörü Abraha Kassa Nemariam basta olmak üzere bu ülkedeki 4 kurulus ile iki Eritre vatandasini yaptirim listesine almisti.

Eritre güçlerinin Etiyopya'da ciddi insan haklari ihlallerine karistigina dair kayitlarin bulundugu belirtilen açiklamada, "ABD, çatismanin tüm taraflarinin davranislari konusunda ciddi endise duymaya devam ediyor. Eritre güçleri, Etiyopya'dan derhal çekilmeli." ifadelerine yer verilmisti.

Etiyopya hükümeti, 2 Kasim'da güneye ilerleyisini sürdüren isyanci TPLF saldirilari nedeniyle ülkede olaganüstü hal ilan etmisti. TPLF'nin, baskent Addis Ababa'ya yapabilecegi muhtemel saldirilara karsi savunma görev birlikleri olusturulmustu.

Ülkenin kuzeyinde 1 yili askin süredir devam eden çatismalar, yaklasik 2,5 milyon kisiyi yerinden etti, bölgede 5 milyondan fazla kisi acil yardima ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA