Altinin Gram Fiyati 600'E Çikinca Onun Da Artik Yanina Yaklasilmiyor

Altinin gram fiyati 600’e çikinca her gelinin hayalini süsleyen 2 hazir bilezik, bir gerdan, yüzük ve küpelerden olusan cografi isaretli Trabzon hasir setinin fiyati da 320 TL’ye yükseldi.

Altinin Gram Fiyati 600'E Çikinca Onun Da Artik Yanina Yaklasilmiyor
Son günlerde dolarin fiyatinin 10 liraya ulasmasinin yani sira ons altin fiyatinin da dolara eslik etmesi ile birlikte altinin gram fiyatinda 600 liralar göründü. Bu durum dügün yapacak olan vatandaslari kara kara düsündürürken, kuyumculara altin almaktan daha çok bugünlerde bozdurmaya gelenlerin sayisinin daha fazla oldugu görülüyor.

Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Trabzon Kuyumcular Odasi Baskani Ali Yazici, hem dolar hem de ons altinin ikisi birlikte yükselmesi ile TL bazinda altinin gram fiyatinin 600’e dayandigini söyledi.

“Biz de bu rakamlari bekliyorduk ama Mart-Nisan aylari gibi olan beklentimiz çok hizli gelisti” diyen Yazici, altin fiyatlarinin yükselmesi ile vatandasin cografi isaretli Trabzon hazir bilezigi ve setini alim gücünün oldukça zayifladigini belirtti.

Bu ürünlerin artik kadinlarin bilekleri, boyunlarindan daha çok artik bu gidisle sadece vitrinleri süsleyecegini ifade eden Yazici “Altin fiyatlarinin son dönemde yükselmesi nedeniyle Trabzon hasir bilezigini 8 ve 14 ayar ürünler seklinde daha çok yapiyorduk. 2 hazir bilezik, bir gerdan ve küpelerden olusan hasir setinin fiyati daha düne kadar 50 bin TL’den baslarken 250 bin TL seviyesine kadar çikabiliyordu. Altinin gram fiyatinin 600 TL’ye yükselmesi ile bugün bu 50 bin liradan baslayanlar artik 65-70 bin liradan baslar hale geldi. Bunun da anlami yüzde 30-35 civarinda altina zam gelmesinde yüzde 40’lara varan fiyatlari yükseldi. Orta seviyede bir hasir bilezigin fiyati suan 80-100 bin TL civarinda. Geçmiste 250 bin liralik 21 çift sira, hasir set , yüzükleri ve küpelerin fiyati ise bugünlerde 320 bin liraya kadar çikmis durumda. Trabzon’da dügün yapiyorsan hasir bileziksiz dügün olmaz, hasir bileziksiz gelin olmaz. Vatandas bir sekilde borçlanarak hasir bilezigi almaya çalisiyor” diye konustu.

Yazici, Türkiye’nin ülke olarak altin ihracatinda bu yil rekor kirdigini da hatirlatarak ”Trabzon hasir bilezigi olarak bizim de bu ihracata yüzde 3-5 civarinda katkimiz vardir. Bunu daha yukarilara çekmek için ugras sarfediyoruz. Bunun için fuarlara hazirlaniyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA