Çin'in Günlük Kömür Üretimi 12 Milyon Tonu Asarak Rekor Kirdi

Çin'de eylülde yasanan enerji krizinin ardindan arzi artirmaya yönelik çabalar sonucu günlük kömür üretimi 12 milyon tonu asarak rekor düzeye ulasti.

Çin'in ekonomik planlama organi Ulusal Kalkinma ve Reform Komisyonu (NDRC), kömür üretiminin 10 Kasim'da 12 milyon 50 bin tona çiktigini duyurdu. Söz konusu miktar, "bugüne kadar kaydedilen en yüksek günlük üretim" oldu.

Çin, küresel fiyatlarinin yükselmesiyle kömüre bagli enerji üretiminde yasadigi sikintiyi, arzi ve stoklari artirarak hafifletmeye çalisiyor.

NDRC, daha önce yaptigi açiklamada, kömür üretiminin ekim ortasindan itibaren artarak 8 Kasim'da günde 11 milyon 930 bin tonla rekor kirdigini açiklamisti. Açiklamada, kömür stoklarinin da 6 Kasim itibariyla 117 milyon tona ulastigi, bunun eylül sonu stok miktarindan 40 milyon ton fazla oldugu belirtilmisti.

- 31 eyalet ve bölgenin 20'sinde elektrik kesintileri yasanmisti

Çin'de, elektrik üretiminin yüzde 56'si kömürle çalisan termik santrallerden saglaniyor. Ülkede, küresel kömür fiyatlarinin artmasi nedeniyle arzda ve buna bagli elektrik üretiminde sikintilar yasaniyor.

Üreticiler, girdi maliyetinin zarar edecek oranda artmasi nedeniyle elektrik arzini durdurmak zorunda kalmis, bu sebeple Çin ana karasindaki 31 eyalet ve bölgenin 20’sinde eylülde aralikli elektrik kesintileri meydana gelmisti.

Hane halki elektriginin büyük ölçüde kömürle çalisan santrallerden saglandigi kuzeydogu eyaletlerinde çok sayida kentte plansiz enerji kesintileri yasanmisti. Iç, güney ve dogu eyaletlerinde birçok fabrika ve imalathaneye kesintili elektrik verilmesi üretimde sikintilara yol açmisti.

Kesintiler nedeniyle Apple ve Tesla gibi büyük küresel sirketlerin yani sira küresel imalat zincirlerinde önemli rolü olan çok sayida küçük ve orta ölçekli isletme, üretime ara vermek zorunda kalmisti.

Kaynak: AA