Alman Koramiral Schonbach'tan Hint-Pasifik Ülkeleriyle Is Birligi Mesaji Açiklamasi

'Japonya, Avustralya, Güney Kore, Singapur, Yeni Zelanda'yi önemli görüyoruz'.

Almanya Deniz Kuvvetleri Komutani Koramiral Kay-Achim Schonbach, Japonya dahil Hint-Pasifik ülkeleriyle güvenlik ve savunma is birliklerini derinlestirmek istediklerini bildirdi.

Japonya Ulusal Basin Kulübünde (JNPC) konusan Schonbach, Hint-Pasifik'te seyrüsefer serbestisinden endise ettigini ve bölgede hukuka dayali uluslararasi düzenin sarsilabilecegini söyledi.

Schonbach, "Hint-Pasifik sade bir ekonomik blok olmaktan çok daha öte. Bölge artan çatismalarin, çözülmemis toprak anlasmazliklarinin ve güç dengesinde degisimin kaynagi olmaya dogru gidiyor." dedi.

Pasifik ülkelerini ziyaret eden Alman Bayern firkateyninin, bölgedeki "kapsayici stratejilerini" gösterdigini dile getiren Schonbach, Alman donanmasinin bölgesel savunma is birliklerini güçlendirecegini bildirdi.

Schonbach, "Hint-Pasifik ülkeleriyle güvenlik ve savunma iliskilerimizi derinlestirmek istiyoruz ve Japonya, Avustralya, Güney Kore, Singapur, Yeni Zelanda'yi ve tabii ki ABD'yi özellikle önemli görüyoruz." diye konustu.

Japonya Savunma Bakani Kisi Nobuo, Pasifik limanlari ziyareti kapsaminda geçen hafta Tokyo'ya demirleyen Bayern firkateyninin, son 20 yildir ülkesine ugrayan ilk Alman donanma gemisi oldugunu söylemisti.

Almanya'dan agustosta ayrilan firkateynin, Japonya'nin akabinde Güney Kore'ye demirleyecegi, daha sonra Güney Çin Denizi'nden geçerek Vietnam ve Singapur'a ugrayacagi belirtiliyor.

Kaynak: AA