Tunus'ta Siyasiler Ve Aydinlardan 'Otokrasiye Karsi Durma' Bildirisi

Bildiride, Cumhurbaskani Kays Said'in Anayasa'ya 'darbe' olarak nitelendirilen uygulamalarina tepki gösterildi.

Tunus'ta aralarinda milletvekilleri, akademisyenler ve hukukçularin da yer aldigi taninmis 75 ismin imzasini tasiyan "otokrasiye karsi durma" bildirisi yayimlandi.

Cumhurbaskani Kays Said'in Anayasa'ya "darbe" olarak nitelendirdikleri uygulamalarina tepki gösteren Tunuslu aydinlar, sosyal medyadan yayimladiklari "demokrasinin savunulmasi ve otokrasiye karsi durma" baslikli bildiride, otokrasinin karsisinda yer alacaklarini ifade etti.

Halihazirda imzaya açik olan elektronik bildiride, aralarinda Tunus Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri Isam es-Sabi, milletvekili Es-Safi Said, eski bakan El-Ayyasi el-Hemmami, sivil toplum kurulusu olan Onur ve Hakikat Kurulu'nun Baskani Siham bin Sedrin'in de yer aldigi 75 milletvekilli, akademisyen, hukukçu ve aktivistin imzasi bulunuyor.

Bildiride, "Kays Said'in Anayasa'ya yönelik darbesi, 25 Temmuz öncesindeki siyasi krizin çözümüne degil aksine daha da derinlesmesine neden oldu. Bu kararlar, alevlenen finansal ve ekonomik krizin gölgesinde, bilinmezlige sürüklenen ülkenin uluslararasi tecridi olarak görülüyor." ifadesine yer verildi.

Cumhurbaskani Said'in "istisnai durum" için belirtilen süreyi asmasinin kinandigi bildiride, "Anayasa'nin askiya alinmasi, denetleme kurumlarinin feshedilmesi ve Cumhurbaskani'nin yargi önünde itiraz hakki olmaksizin kendisine kararname çikarma yetkisi vermesinin üzerinde 100 gün geçtigi" belirtildi.

Devam eden "istisnai durumun", ülkenin benzeri görülmemis sekilde diplomatik izolasyona girmesine ve uluslararasi kredi kurumlariyla diyalogun aksamasina neden oldugu, ekonomik kosullarin ise çöküs tehdidiyle karsi karsiya bulundugu kaydedildi.

Bildiride ayrica bu durumun, toplu seyahat yasagi, ulusal isimlerin zorunlu ev hapsinde tutulmasi, milletvekilleri ve medya temsilcilerinin askeri yargiya sevk edilmesi gibi hak ve özgürlüklerde tehlikeli boyutlarda gerilemeye yol açtigi vurgulandi.

Cumhurbaskani Said'in görüslerine karsi olanlarin "asi " veya "vatana ihanetle" suçlandigi kaydedilen bildiride, eski Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki hakkinda "ülkenin iç ve dis güvenligine karsi komplo kurmak" suçlamasiyla tutuklama karari çikarildigi hatirlatildi.

Hiçbir reformun, siyasi sisteme, seçim yasasina veya yarginin anayasal statüsüne zarar veremeyecegi, reformun ancak anayasal mesruluga dönüsü saglayacak kapsamli bir ulusal diyalog yoluyla gerçeklesebilecegi ifade edildi.

Bildiriye imza atan isimler ayrica "otokrasiye karsi durma, özgürlükleri savunma ve kuvvetler ayriligini saglamak için tüm sosyal örgütler, siyasi partiler ve ulusal isimlerle birlikte çalisma ve halkla iletisim halinde olma " taahhüdünde bulundu.

- Tunus'taki "istisnai durum" nasil olustu?

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan 22 Eylül'de de bir dizi yeni kararnameler yayimladi.

Bu kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisi genisletildi, ayrica yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon da feshedildi.

Bu süreçte Said'in atadigi yeni Basbakan Necla Buden Ramazan'in olusturdugu kabine 11 Ekim'de yemin ederek göreve basladi.
Kaynak: AA