Kendilerini Savci Ve Polis Olarak Tanitip Vurgun Yapan Çetenin Iddianamesi Tamamlandi

Kendilerini savci ve polis olarak tanitarak, mal varliklarinin FETÖ/PDY silahli terör örgütüne aktarildigi yalaniyla 11 kisiyi dolandirdigi ve milyonluk vurgun yaptigi iddia edilen 5’i tutuklu 15 süpheli hakkinda yürütülen sorusturma tamamlandi. Iddianamede, süphelilerin 5 ayri suçtan 161 yila kadar hapsi istendi.

Telefonla aradiklari kisilere kendilerini polis ve savci olarak tanitip, malvarliklarinin FETÖ/PDY silahli terör örgütüne aktarilacagi yalaniyla, çogunlugunun kadin ve yasli oldugu 11 kisiyi dolandirdiklari iddia edilen 5’i tutuklu 15 süpheli hakkinda sorusturma tamamlandi. Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, süphelilerin, Sanliurfa Akçakale’de yasayan örgüt lideri Mustafa G.’nin talimatlariyla magdurlari tespit edip, çogunlugu kadin ve yasli kisileri telefon ile aradiklari, kendilerini polis, savci gibi tanitarak magdurlari, FETÖ/PDY silahli terör örgütü ve diger terör örgütleri ile baglantilari oldugundan bahisle korkutarak, sonrasinda hukuki yaptirimlardan kurtarabilecekleri vaadiyle para, döviz, altin gibi ziynet esyalari, hatta sahip olduklari tasinmaz mallarini sattirmak suretiyle dolandirdiklari aktarildi.

Milyonluk vurgun yaptiklari ortaya çikti

Iddianamede, süphelilerin, müstekilerden toplamda 850 bin TL, 489 bin dolar, 33 bin 300 Euro, Cartier saat, Rolex saat, Vecheron Constantin saat, iki gerdanlik, 105 tam altin, 75 cumhuriyet altini, 80 bilezik, 2 Adana burmasi altin bilezik, 1 tekli altin kelepçe, 1 çiftli altin kelepçe, 1 dörtlü altin kelepçe, yaklasik 2 metre baklava dilimli altin zincir, altin zincire takili 4 yarim altin 3 tam altin, çesitli ebatlarda 4 inci kolye, 1 kenarlari elmas ortasi yakut kolye, 2 küpe, 1 sari renkli broslu çok sayida inci dizisinden olusan kolye, 36 Ata lira, 1 altin zincirli besi bir yerde, 1 altin bilezik, 1 çeyrek altin ve 1 gram çaldiklari anlatildi.

Nüfusu yogun illere iki yardimci görevlendirildi

Süphelilerin, aradiklari telefonlari açik hatli olarak tabir edilen ve özellikle Türkiye’de yasayan Suriye uyruklu kisiler üzerine alinan GSM hatlarini kullandiklarinin belirtildigi iddianamede, diksiyonu düzgün ve telefonda magdurlarla konusabilecek süphelilerin tercih edildigi kaydedildi. Örgütün yapilanmasina iliskin bilgilerin yer aldigi iddianamede, her il için en az bir yardimcinin görevlendirildigi, bazi durumlarda birden fazla yardimcinin olabildigi, bu durumun Istanbul, Ankara, Izmir ve Bursa gibi nüfusun yogun oldugu illerde uygulandigi ve lider yardimcilarinin da kendileri ile çalisabilecek örgüt elemanlarini tespit ettikleri aktarildi.

Magdurlara yaniltici bilgiler verildigi vurgulandi

Süphelilerin eylemlerinin ayrintili olarak anlatildigi iddianamede, magdurlari arayarak onlarin bulundugu yerlesim yerinde bir kuyumcu ismi verdikleri, o kuyumcuda hirsizlik oldugu, çalinan para ve altinlarin hirsizlar tarafindan magdurun evine saklandigi, bu hirsizlarin bir kisminin yakalandigi, ayrica bu kisilerin FETÖ/PDY silahli örgütü ile baglantili olduklari, diger süphelilerin yakalanabilmesi için sivil bir polisin gönderilecegi, hirsizlik ürünü olan ve magdurlara ait olan altinin ayirt edilebilmesi için öncelikle evdeki para ve altinlarin resimlerinin çekilip gönderilmesi, sonrasinda ise gelecek olan sivil polise bunlarin teslim edilmesi gerektigi yönünde yaniltici bilgiler verdigi vurgulandi. Iddianamede, süphelilerin magdurlara, örgütün bankalarda baglantilarinin oldugu, piyasaya sahte para sürdükleri, magdurlarin bankadaki paralarini da FETÖ/PDY terör örgütüne aktaracaklarini, bu nedenle paralarin çekilmesi gerektigi, yapilanin çok gizli bir operasyon oldugu, durumun açiga çikmasi durumunda kendilerinin hapse girecegini söyledigi belirtildi.

Magdurlara psikolojik baski yapildigi aktarildi

Magdurlara psikolojik baski yapildiginin kaydedildigi iddianamede, inanmayan magdurlarin 155’i arayarak verilen isim ve sicil numarasini kontrol ettirmelerinin istenildigi, sonrasinda magdurlarin aramalarinin, örgüt içerisindeki bazi süphelilerin kullandigi telefonlara yönlendirildigi, magdurlarin polis konustugunu zannettigi ancak örgüt üyesi süphelilerle konustugu, inanmayan magdurlar oldugunda, magdurun yakinlarindan birinin an itibariyle emniyette oldugunu ve aileleri ile yürütülen operasyonunun güvenliginin tehlikeye atilmamasi gerektigini söyledikleri öne sürüldü.

Magdurlarin Sanliurfa’ya gitmesinin saglandigi anlatildi

Iddianamede, degerli esyalarin magdurlar tarafindan evlerinden çikarilmasi saglandiktan sonra saha elemani olarak tabir edilen bir kisim süphelilerin, kamera açilari içerisinde yer almayan metruk yerler, çöp kutulari, cami bahçeleri, park içleri, mezarliklar ve sokak aralari gibi yerlerde para ve altinlari aldiklari aktarildi. Magdurlarin bazen paralarla birlikte uçaga bindirildiginin anlatildigi iddianamede, örgütün yogun yapilanmasinin bulundugu Sanliurfa’ya getirildigi ve bir yere paranin biraktirilmasinin saglandigi vurgulandi. Magdurlardan alinan degerli esyalarin çogunlukla Sanliurfa Akçakale’ye götürülmek üzere örgüt mensuplarinca alindiginin belirtildigi iddianamede, örgütle hareket eden kuyumcu, döviz bürosu gibi is yerleri tarafindan paralarin piyasaya sürülüp aklandigi, sonrasinda hiyerarsi dogrultusunda paylasildigi kaydedildi.

Parola: “15 Temmuz”

Örgüt üyelerince gerçeklestirilen 14 eylemin anlatildigi iddianamede, bir müstekinin 12 bin 850 dolari polis oldugunu düsündügü kisiye parola olarak ‘15 Temmuz’ demesi üzerine teslim ettigi, müstekinin konustugu kisilerin dolandirici olabilecegi ihtimaline karsi parayi teslim etmeden önce emniyeti arayarak ihbarda bulundugu ve süphelinin müstekiye ait paralarla yakalandigi belirtildi. Iddianamede, süphelilerin üzerilerine atili suçlamalari kabul etmedikleri ancak deliller dogrultusunda suçtan kurtulmaya yönelik ifade verdiklerinin anlasildigi aktarildi.

161 yila kadar hapis istemi

Savcilikça hazirlanan iddianamede, süphelilerin, ‘suç islemek amaciyla örgüt kurmak, üye olmak, yardim etmek’, ‘nitelikli dolandiricilik’ ve ‘suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama’ suçlarindan 2 yildan ile 161 yila kadar degisen oranlarda hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi. Iddianame, Istanbul Agir Ceza Mahkemesine gönderildi.
Kaynak: İHA