Israil Enerji Bakani Elharrar Tekerlekli Sandalyesi Nedeniyle COP26'ya Katilamadi

Israil Enerji Bakani Karine Elharrar, konferans alani tekerlekli sandalye ile erisilebilir olmadigi için Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi’na (COP26) katilamadigini açiklayarak, “Birlesmis Milletlerin 2021’de kendi etkinliklerinde erisilebilirlik konusunda endiselenmemesi üzücü” dedi.

Israil Enerji Bakani Elharrar Tekerlekli Sandalyesi Nedeniyle COP26'ya Katilamadi
Israil Enerji Bakani Karine Elharrar, Iskoçya’nin Glasgow kentinde düzenlenen Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi’na alan tekerlekli sandalye ile erisilebilir olmadigi için katilamadigini açikladi.

Elharrar bir televizyona verdigi röportajinda, konferans alanina ulasmak için tek seçeneginin yürümek veya tekerlekli sandalye için uygun olmayan bir servise binmek oldugunu belirterek, bu konu hakkinda yarina kadar bir çözüm bulunmasini umdugunu ifade etti.



“Birlesmis Milletlerin 2021’de kendi etkinliklerinde erisilebilirlik konusunda endiselenmemesi üzücü”

Elharrar, sosyal medya hesabinda yaptigi paylasimda ise, "COP26’ya dünyadaki meslektaslarimla tanismak ve iklim krizine karsi ortak mücadelemizi ilerletmek için geldim. Engelliler için erisilebilirligi tesvik eden Birlesmis Milletler’in 2021’de kendi etkinliklerinde erisilebilirlik konusunda endiselenmemesi üzücü" ifadelerini kullandi.

Israil Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise iklim zirvesini düzenleyenlere seslenilerek, "Insan, erisilebilirlik ve engellilerle ilgilenmezsek gelecek, iklim ve insanlar hakkinda endiselenmek imkansiz" denildi.

Ingiltere’nin Israil Büyükelçisi Neil Wigan, sosyal medya hesabi üzerinden yasanan aksilik için özür dileyerek, "Karine Elharrar’in COP26’daki toplantilara katilamadigini duyduguma rahatsiz oldum. Bakandan derinden ve içtenlikle özür dilerim. Herkesi karsilayan ve herkesi kapsayan bir COP26 Zirvesi istiyoruz" dedi.



Cumhurbaskani Erdogan güvenlik protokolü nedeniyle COP26’ya katilmadi

Öte yandan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Italya’nin baskenti Roma’daki G20 Liderler Zirvesi’nin ardindan COP26’ya katilmasi beklenirken "güvenlik protokolü standartlarinin karsilanmamasi" gerekçesiyle zirveye katilmama karari almisti. Erdogan, "Taleplerimiz yerine getirilmeyince Glasgow’a gitmekten vazgeçtik. Bu sadece kendi güvenligimizle ilgili degil, ülkemizin itibariyla da ilgili bir meseleydi" demisti.
Kaynak: İHA