Çin Devlet Baskani Si'den G20 Liderler Zirvesi'nde Iklim Degisikligiyle Mücadele Mesaji

Çin Devlet Baskani Si Cinping, Roma'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde iklim degisikligi ve enerji sorunlari konusunda somut adimlar atilmasi çagrisi yapti.

Zirveye Pekin'den canli video baglantisi ile katilan Devlet Baskani Si, yaptigi konusmada, gelismis ülkelerin iklim konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi ve gelismekte olan ülkelere destek olmasi gerektigini vurguladi.

G20 ülkelerinin çevreyle uyumlu teknolojilerin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasina öncülük etmesi gerektigini belirten Si, Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi'nin ortak ama farklilasmis sorumluluk anlayisi çerçevesinde uygulanmasi çagrisinda bulundu.

Si, gelismis ülkelerin karbon salimini azaltma konusunda örnek olmasi, gelismekte olan ülkelere teknoloji transferi ve kapasite insasini konusunda destek vermesi gerektiginin altini çizdi.

Çin Devlet Baskani'nin sözlerinin Iskoçya'nin Glasgow kentinde düzenlenecek 2021 Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansinin basladigi güne denk gelmesi dikkati çekti.

Çin hükûmeti, 14'üncü 5 Yillik Plan'da yer verilen hedeflere göre, 2030 yilinda hane basina karbon salimi miktarini 2005 seviyesine göre yüzde 65 azaltmayi ve yenilenebilir enerji kaynaklarinin tüketimdeki payini yüzde 25 artirmayi amaçliyor. Ülke 2060'da fosil yakit tüketimine son vererek "karbon nötr olmayi" hedefliyor.

Kaynak: AA