BHRN, Myanmar Ordusunun Sivil Yerlesim Yerlerini Bombalamasini Kinadi

Ingiltere merkezli Burma Insan Haklari Agi (BHRN), Myanmar ordusunun ülkenin kuzeybatisindaki bir kasabada, kilise de dahil olmak üzere, 160’tan fazla binayi bombalamasini kinadi.

BHRN, Myanmar ordusunun Chin eyaletine bagli Thanlang kasabasindaki sivillere ait yerlesim yerlerine yönelik saldirilarina iliskin yazili açiklama yapti.

Açiklamada, Myanmar ordusunun söz konusu saldirilarinin "tümünü öldür, hepsini yak ve hepsini yok et" stratejisinin bir parçasi oldugu savunularak, bu siddet eylemlerinin "mümkün olan en güçlü sekilde" kinandigi kaydedildi.

Chin eyaletindeki gerilimin, Myanmar askeri yönetiminin buradaki birliklerini artirmasiyla ve düzenli olarak sivillere saldirmasiyla tirmandigina isaret edilen açiklamada, eyaletin çogunlukla Hiristiyan ve etnik azinliklardan olustugu aktarildi. Askeri yönetimin dini ve etnik azinliklari hedef alma konusunda uzun bir geçmisi oldugunun alti çizildi.

Açiklamada, Chin eyaletinde halkin keyfi olarak tutuklandigi, sivil yerlesim yerlerinin bombalandigi, iskenceler ile Hristiyan din adamlarina yönelik saldirilarin yapildigi da kaydedildi.

"Uluslararasi toplum, siddet ve yikim daha da kötülesmeden Myanmar ordusuna karsi derhal harekete geçmelidir." ifadesine yer verilen açiklamada, Myanmar'in iç savasin esiginde oldugu ve askeri yönetimin yaptirimlar ve ambargolarla karsi karsiya birakilmasi gerektigi belirtildi.

- Uluslararasi topluma, "harekete geçme" çagrisi

Açiklamada görüslerine yer verilen BHRN Direktörü Myanmarli Müslüman aktivist Kyaw Win ise Myanmar askeri yönetiminin Chin halkina karsi yürüttügü saldirilari ulu orta islenen bir vahset olarak degerlendirdi.

Win, Chin halkinin dinleri ve etnik kökenleri için cezalandirilmak istendigine isaret ederek, "Kiliselerin yikilmasi, rejimin Myanmar'in bir bölgesini Budist ve Bamar olmayanlardan temizleme niyetinin açik bir göstergesidir." ifadesini kullandi.

Uluslararasi topluma, "Myanmar'da yasanan gelismelere karsi harekete geçme" çagrisinda bulunan Win, "Dünya, bu trajedileri önlemek için çok yavas, baska bir soykirimin gerçeklesmesini önlemek için derhal harekete geçmelidir." degerlendirmesinde bulundu.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar yaklasik 1159 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede taraflar arasi silahli çatismalar ve protestolar sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA