Antalya'da Üstün Yetenekli Çocuklari Kesfeden Program Gelecegin Bilim Insanlarini Yetistiriyor

Uluslararasi Yetenekli Çocuklar Egitim Programi Kurucusu Doç. Dr. Çaglar Çetinkaya: 'Üstün yetenekli çocuklarin yetenek ve ilgi alanlarina göre müfredat programi uygulayarak daha ileriye tasimak hatta deha düzeyine getirmek üzerine çalisiyoruz' 'Temel amacimiz ülke için yararli olabilecek üstün yetenekli çocuklari kazanmak. Son yillarda siklikla gördügümüz beyin göçünü tersine çevirmek istiyoruz' 'Ülkeye üstün yetenekli çocuklari kazandirmak ve bu çalismalar dogrultusunda yurt disindan bize göç olsun istiyoruz. Bu çocuklar ülke için bir maden veya yeralti kaynagi kadar degerli'

ZEHRA TEKECI - Uluslararasi Yetenekli Çocuklar Egitim Programi (UYCEP) kapsaminda bir araya gelen üstün yetenekli çocuklar ilgi alanlarina göre olusturulan müfredat programlariyla gelecege hazirlaniyor.

Akdeniz Üniversitesi Egitim Fakültesi Özel Yetenek Anabilim Dali ve Özel Egitim Dali Baskani Doç. Dr. Çaglar Çetinkaya tarafindan 2013'te kurulan programda "laboratuvar" sisteminde yazilim, kodlama, mantik, yaraticilik, 3D tasarim, astronomi gibi çesitli alanlarda okul öncesinden üniversite son sinifa kadar ögrenciler egitiliyor.

Uluslararasi alanda da projelere ortaklik yapan programda çocuklar dünyaya katki sunacak projeler üretmeye yönlendiriliyor.

Program koordinatörü Çaglar Çetinkaya, AA muhabirine, programin dünyaya katki sunacak ögrencileri dogru ve etkin sekilde egitmeyi amaçladigini anlatti.

- Ögrenciler yetenek ve ilgi alanlarina yönelik egitim aliyor

Çetinkaya, programa kabul edilen ögrencilerin önce tanilanma sürecine girdigini belirterek,"Tanilama sürecinde ögrencilerimizi degerlendiriyoruz. Ardindan çocuklarin yetenek ve ilgi alanlarin göre müfredat programi uygulayarak daha ileriye tasimak hatta deha düzeyine getirmek üzerine çalisiyoruz. Örnegin, ögrenci sifreleme alaninda iyiyse yazilima, matematigi iyiyse matematik, fizik ve kimya da iyiyse bu alanda uzman arkadaslarimiz tarafindan egitimleri saglaniyor. Bazen çocuklarimiza biz ulasiyoruz bazen de aileleri bizimle iletisime geçiyorlar. Su an egitimlerimizi 4 yasa kadar düsürdük. Üniversite egitimlerini tamamlayana kadar da çocuklarimizi takip ediyoruz." diye konustu.

Avrupa Birligi (AB) destekli programlari da yürüttüklerini vurgulayan Çetinkaya, Hollanda, Almanya gibi ülkelerle es zamanli projeleri oldugunu, kurduklari dernek bölümünde de maddi imkani olmayan çocuklari ücretsiz olarak egitime dahil ettiklerini bildirdi.

-"Bu çocuklar ülke için bir maden veya yeralti kaynagi kadar degerli"

Üstün yetenekli çocuklarin erken yasta belirlenmesinin önemine deginen Çetinkaya, "Temel amacimiz ülke için yararli olabilecek bu çocuklari kazanmak. Son yillarda siklikla gördügümüz beyin göçünü tersine çevirmek istiyoruz. Ülkeye üstün yetenekli çocuklari kazandirmak ve bu çalismalar dogrultusunda yurt disindan bize göç olsun istiyoruz. Bu çocuklar ülke için bir maden veya yeralti kaynagi kadar degerli. Artik dünyada bilgi bilim ve beyin gücüne yatirim yapiliyor. Söz sahibi ülkelere baktigimiza onlarin dünyaya sekil verdigini görüyoruz." ifadelerini kullandi.

Programda bu yil itibariyla 23 egitmen ve 47 ögrencinin bulundugunu ifade eden Çetinkaya, egitimlerin sürdürülebilirlik saglamasi için online yürütüldügünü aktardi.

- Üstün yetenekli çocuklar uluslararasi projelere katki sunuyor

Çetinkaya, egitimleri tamamlayan ögrencilerden ise bir ürün veya proje beklediklerini dile getirdi.

Bu kapsamda ögrencilerin uluslararasi yarismalarda dikkati çeken basarilara imza attigini vurgulayan Çetinkaya, sunlari kaydetti:

"Egitim sonunda dünya ve ülke yararina bir çikti almak istiyoruz. Çocuklarimizda bu kapsamda projeler ortaya koyuyorlar. Uluslararasi proje ve platformlara onlari yönlendiriyor, danismanliklarini gerçeklestiriyoruz. Çok güzel basarilar, kazanimlar elde ettik. Örnegin bir arkadasimiz sigara izmaritinden yakit elde etmeye yönelik bir çalisma yapti. Dünya çapinda gerçeklesen bir yarismada ülkemizi temsil ederek birincilik elde etti. Ve destekçi kuruluslardan büyük yatirim teklifleri aldi. Mert Delibalta yer altindaki mayin ve patlayicilari bulabilen drone gelistirdi. Bu projeyle oldukça ses getirdi. Bu yil TeknoFest'te egitim teknolojileri alanindaki projemizle birincilik elde ettik. NASA'nin düzenledigi bir projede ise ögrencilerimiz Ay'da ve Mars'ta yasam alanlarini iyilestirmeye yönelik ürettikleri proje yapilabilecek ilk 10 proje arasina girdi."

Kaynak: AA