Adiyaman'da Bu Yil Nar Rekoltesi Artti

Tarim ve Orman Il Müdürü Nurettin Kiyas: 'Bu yil rekoltede ciddi artis var. 20 bin ton nar üretimi bekliyoruz' Üretici Abdulkadir Cebe: 'Bahçemizde organik ürettigimiz narlar Avrupa pazarinda yer aliyor'

ORHAN PEHLÜL - Adiyaman'da çiftçiler, kendine has aromasi, tadi ve lezzetiyle özellikle Avrupa pazarinda yer bulan narin hasadina basladi.

Merkeze bagli Hasankendi köyünde günün ilk isiklariyla birlikte bahçelerin yolunu tutan isçiler, büyük zorluklarla topladiklari narlari sandiklara yerlestiriyor, traktörlere yüklenen narlar, daha sonra soguk hava deposuna konuluyor. Ürün, Avrupa ülkeleri basta olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor.

Adiyaman Tarim ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas, AA muhabirine, bu yil narda yüksek rekolte beklediklerini söyledi.

Kentte yaklasik olarak 13 bin dekar alanda nar üretildigini belirten Kiyas, söyle devam etti:

"Adiyaman'da nar üreticiligi artiyor. Daha önce Adiyaman nar bölgesiydi, pazar sorunu olmasi nedeniyle üreticilerimiz üretimi azaltmisti ancak Bakanligimiz Kirsal Kalkinma Yatirimlari Destekleme Programi kapsaminda soguk hava depolarinin gelismesiyle beraber üreticilerimiz tekrar nara yöneldi. Su anda nar üretiminde Türkiye'de 9. siradayiz. Geçen yil yaklasik 15 bin ton nar üretimi yapildi. Bu yil rekoltede ciddi artis var. 20 bin ton nar üretimi bekliyoruz."

Kiyas, kentte organik nar üretimine de ragbet oldugunu dile getirerek, "Firmalar yil basindan üreticilerimizle sözlesme imzalamaktadir. Hatta ürünleri tarlada kendileri toplamaktadirlar ve Avrupa'ya ciddi sekilde nar ihracati yapmaktadirlar. Iklim olarak uygun bir kent olmamiz dolayisiyla narda aroma, sekil ve kalite nedeniyle ciddi bir talep var." dedi.

- "Ürettigimiz narlar Avrupa pazarinda yer aliyor"

Merkeze bagli Hasankendi köyünde 50 dönümlük alanda nar üretimi yapan Abdulkadir Cebe de bu yil hasadin verimli oldugunu ifade etti.

Yetistirdigi narlarin bir firma araciligiyla Almanya ve Irak pazarinda yer buldugunu belirten Cebe, "Bahçemizde organik ürettigimiz narlar Avrupa pazarinda yer aliyor. Geçen yil 130 ton üretim yaptik bu yil ise 150 ton rekolte bekliyoruz." diye konustu.

Isçi Naile Çakilkaya da ailesiyle birlikte nar topladigini dile getirerek, "Günde 8 saat çalisiyoruz ve eslerimize katkida bulunuyoruz, kis ayi yaklasti buradan kazandigimiz gelirle odun kömür alacagiz ve çocuklarimizin okul harçliklarini yapacagiz." dedi.

Kaynak: AA