Macron Açiklamasi 'Fransa'nin Uzun Süre Mali'de Kalma Hedefi Yok'

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, ülkesinin uzun süre Mali'de kalma hedefinin bulunmadigini belirtti.

Ülkenin Montpellier kentinde Afrikali gençlerin katildigi ve Afrikali ülkelerin devlet baskanlarinin yer almadigi Afrika-Fransa Zirvesi düzenlendi.

Zirvede yer alan tek cumhurbaskani olan Macron, burada yaptigi konusmada, Mali'deki askeri üsleri mümkün olan en hizli sekilde kapatmak istedigini ancak "'güçlü devletin" ve "yatirim projelerinin" olmasi gerektigini söyledi.

"Fransa'nin uzun süre Mali'de kalma hedefi yok." ifadesini kullanan Macron, hedefinin Afrika topraklarinda ebediyen askeri üslere sahip olmak olmadigini belirtti.

Macron, ülkesinin herhangi bir rejimi desteklemek için degil terörle mücadele etmek için Afrika'da bulundugunu dile getirdi.

Fransiz ordusunun Mali hükümetinin talebi üzerine Mali'de bulundugunu ifade eden Macron, Afrikali hükümetlere yatirim anlaminda desteklerini azalttiklarini, bundan sonra sivil toplumla projeler yürütmek istediklerini anlatti.

Öte yandan, zirvede Macron ile Afrikali bir gencin arasinda geçen diyalog dikkati çekti.

Afrikali genç, "Sahel'de yasananlar, Libya'da yapilanlarin bir sonucu. Libya'daki müdahalede, (Fransa) Afrika Birliginin varligini unuttu. 'Mali'ye yardim etmek için Mali'deyiz, Sahel bölgesine gelmeseydik su an Mali'de hükümet olmayacakti' bunu söylemeyi seviyorsunuz. Ama Afrikalilar olmasaydi bugün Fransa'nin olmayacagini söylemek istiyorum. Bize yardim etmeye geldiginizi söylemekten vazgeçin. Terörizm sadece Mali'yi tehdit etmiyor sizi de tehdit ediyor. Bizi magdur pozisyonuna sokarak suçlu hissettirmeyi birakin." dedi.

Macron bunun üzerine, "Karsilikli saygi çerçevesinde diyalog insa etmeye çalisiyorum. 2013'te Mali'ye kendi çikarlarimiz için gelmedik. Bu bir gerçek. Libya ile ilgili söylediklerinizi ben cumhurbaskani olarak birkaç kez söyledim. Söylediklerinize katiliyorum. Libya konusunda halkin egemenligine saygi duymadik. Bu bir hata." diye konustu.

Tekrar söz alan Afrikali genç, Fransa'nin Libya'daki hatasini telafi etmek için Sahel bölgesinde bulundugunu ifade ederek, sunlari söyledi:

"Bu hatanizi telafi etmeye çalisirken baska hatalar yapiyorsunuz. Sayin Cumhurbaskani yabanci askeri müdahalelerin hiçbir zaman sorun çözmedigini hatirlatmak isterim. Bugün Libya ne durumda, Afganistan ne durumda. Dolayisiyla askeri müdahale sorunlari çözmeyecek. Ülkemin Libya gibi olmasini istemiyorum. Sorumluluklarini alin ve 'yardim etmek için buradayiz' demeyi birakin. Hayir bize yardim etmek için burada degilsiniz. Biz birlikteyiz. Ortak düsmanimiz var. Onunla beraber mücadele ediyoruz. Son günlerde sizin ve Malili yetkililer arasinda yapilan açiklamalar utanç verici. Bizim yardima degil is birligine ve ortakliga ihtiyacimiz var."

Macron da "Sizin söylediklerinize katiliyorum. Mesruiyeti olmayan kisilerin kabul edilemez açiklamalarini bana yükleyemezsiniz. Kabul edilemez açiklamalar yaptilar." karsiligini verdi.

Afrikali yetkililerin terörle mücadele konusunda sorumluluklarini tam olarak yerine getirmedigini dile getiren Macron, askeri müdahalelerin bir devletin yaptigi çalismanin yerine geçmeyecegini belirtti.

Macron, Fransiz ordusunu bir bölgeye egemen devlete karsi veya onun yerine göndermedigini aktardi.

- Fransa ile Mali arasindaki Wagner polemigi

Mali Basbakani Choguel Kokalla Maiga, Rus güvenlik sirketi Wagner'in ülkede konuslanacagi iddialarinin gündeme gelmesiyle, Mali'den çekilme karari alan Fransa'yi, tek tarafli hareket etmekle suçlamisti.

Fransa'nin Sahel'de yürüttügü Barkhane Operasyonu'nun komutani Laurent Michon da Mali'nin kuzeyindeki üç üsten çekilmeye yönelik kararla ilgili yaklasik 2 yildir Bamako yönetimiyle görüsüldügünü dile getirmisti.

Macron ise Maiga'nin sözleri karsisinda sok oldugunu belirterek, "Üst üste iki darbenin yasandigi, hükümet bile olmayan bir ülkeden gelen bu utanç verici açiklamalar kabul edilemez...Mali devletinin istegi üzerine Mali'deyiz. Fransa olmasa Mali teröristlerin eline geçerdi." ifadelerini kullanmisti.

Bu açiklama üzerine Fransa'nin Bamako Büyükelçisi M. Joel Meyer, 6 Ekim'de Mali Disisleri Bakanligina çagrilmisti.

- Wagner'in Mali'de konuslanacagi iddiasi

Mali'de darbenin ardindan kurulan asker agirlikli geçis hükümeti ile Rus Wagner grubunun, Mali ordusunun egitimi ve üst düzey yetkililerin korunmasini öngören anlasmayi imzalamak üzere oldugu iddia edilmisti.

Yaklasik 1000 parali askerin Mali'ye gidebilecegi ve buna karsilik aylik 10,8 milyon dolar ödeme yapilacagi öne sürülmüstü.

Malili yetkililer ise iddialari yalanlamamis ve güvenlik konusunda her türlü is birligine açik olduklarini söylemisti.

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov da Malili yetkililerin, Wagner ile görüstügünü dogrulamis, Mali'nin "Rus özel sirketlerini" ülkeye çagirma hakki oldugunu vurgulamisti.

Rus basininda ise bir grup Rus parali askerin 1 Ekim'den bu yana Mali'de oldugu öne sürülmüstü.

- Wagner Afrika'nin 9 ülkesinde olabilir

Wagner parali askerleri, konuslandiklari ülkelerde, yerel ordulari egitiyor, önemli isimleri koruyor, isyanci veya terörist gruplarla savasiyor ve sicak noktalarda altin, elmas ve uranyum madenlerinin güvenligini sagliyor.

Rus parali askerlerin, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola'da faaliyetlerde bulunduguna inaniliyor.

Kaynak: AA