ABD Kongresi, Myanmar'da Darbe Yapan Orduya Karsi Harekete Geçti

Myanmar'da 1 Subat'ta darbe yapan orduya ve ülkede insan haklari ihlallerine neden olan yetkililere yaptirimlar öngören "Burma Yasasi" tasarisi ABD Kongresi'ne sunuldu.

Kongre üyelerinin büyük bölümünün destegini alan "Burma Yasasi" tasarisi, Temsilciler Meclisi ile Senato'nun dis iliskiler komitelerine ayri ayri sunuldu.

Konuyla ilgili yazili açiklama yapan Temsilciler Meclisi Dis Iliskiler Komitesi Baskani Gregory Meeks, söz konusu tasarinin yasalasmasi durumunda ABD'nin, Myanmar'da darbe yapan orduya karsi çok net yaptirimlar uygulayacagi mesajini verdi.

Darbeci generallerin yani sira ülkede insan haklari ihlallerine karisan yetkililerin de yaptirimlara maruz kalacaklarini belirten Meeks, ABD'nin Myanmar halkina ise insani yardimlar noktasinda el uzatacagini kaydetti.

Yasa tasarisi, ABD'nin Myanmar'a silah satisinin yasaklanmasini, darbeye ve insan haklari ihlallerine karisan kisilere yaptirim getirilmesini, Arakanli Müslümanlara karsi soykirim suçu islenip islenmediginin ABD Disisleri Bakanliginca arastirilmasini ve Myanmar halkina insani yardim yapilmasini öngörüyor.

Tasarinin Kongre'nin her iki kanadinda da kabul edilmesi ve Baskan Joe Biden tarafindan kisa sürede imzalanmasi bekleniyor.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar yaklasik 1000 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA