Tunus Cumhurbaskani Said, Katar Emiri Al Sani'yi Ülkesindeki Ilk Parlamento Seçimlerinden Dolayi Tebrik Etti

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, Katar Emiri Seyh Temim bin Hamad Al Sani’yi ülkesinde ilk defa gerçeklestirilen parlamento seçimlerinden dolayi kutladi.

Tunus Cumhurbaskanligi tarafindan yapilan açiklamada, bugün ögleden sonra gerçeklesen telefon görüsmesinde, Cumhurbaskani Said'in, Al Sani’yi yapilan parlamento seçimlerinden dolayi tebrik ettigi belirtildi.

Açiklamada, görüsmede, iki ülke arasindaki güçlü kardeslik iliskisinin gözden geçirilerek daha ileri tasinmasi noktasinda hemfikir kalindigi kaydedildi.

Katar'da Sura Meclisi'nin tarihi 1972 yilina kadar uzaniyor. Meclis, 19 Nisan 1972'de ülkedeki temel yapilari düzenleyen degisiklerle olusturuldu.

Katar'da yasama organi olarak görev yapan Sura Meclisi, Bakanlar Kurulu tarafindan yönlendirilen kanun tasarilarini, siyasi ve ekonomik genel politikayi, ülke bütçesini ve bu meselelere dair tavsiyeleri tartisiyor.

Eski yapiya göre 45 kisilik Meclis'in tümünü Katar Emiri atiyordu. Yeni düzenlemeyle demokratik bir adim atan Katar'in Sura Meclisi'nde yer alacak milletvekillerinin 30'unu Katar halki seçecek, 15 üyeyi ise Katar Emiri atayacak.

Sura Meclisi seçimleri, Körfez ülkesindeki siyasi sürece halkin katilimini genisletmeyi hedefleyen bir adim ve demokrasiyi güçlendirme çabalarinin bir parçasi olarak kabul ediliyor.

Kaynak: AA