Sudan'da Ordunun Basbakan Hamduk'tan Yeni Hükümet Kurmasini Istedigi Iddia Edildi

Sudan'da geçis yönetiminin askeri ortaklarinin Basbakan Abdullah Hamduk’tan yeni hükümet kurmasini talep ettigi ileri sürüldü.

Sudani gazetesinin isimsiz kaynaklara dayandirdigi haberine göre, iktidarin askeri bilesenleri, ülkenin dogusundaki krizi çözmek amaciyla Basbakan Hamduk baskanliginda olusturulan ve bazi bakanlarin da yer aldigi komite ile dün toplanti yapmayi reddetti.

Egemenlik Konseyindeki askeri üyeler, bakanlar ile görüsmeyi kabul etmeyerek Basbakan Hamduk ile bas basa toplanti istedi.

-"Iktidarin askeri ortaklari basbakana yogun baski uyguluyor"

Haberde askeri bilesenlerin, dogudaki Bica Kabilesi Yüksek Konseyi Baskani Muhammed El Emin Tirik’in yeni hükümet kurulmasi talebine istinaden Basbakan'a hükümeti feshetmesi için yogun baski uyguladigi iddia edildi.

Gazete, askeri üyelerin, Hamduk’tan "süreci sabote eden ve huzursuzluga neden olan" bazi unsurlara yeni hükümette yer verilmemesini istedigini aktardi.

- Dogudaki kriz giderek derinlesiyor

Güney Sudan'in baskenti Cuba'da 3 Ekim 2020'de Sudan hükümeti ile ülkenin bati ve güneyinde Devrimci Cephesi bünyesinde 9 isyanci silahli örgüt arasindaki çatismalari sona erdirecek nihai baris anlasmasi imzalanmisti.

Anlasmanin bölgeyi marjinallestirecegi endisesini tasiyan Bica Kabilesi, Cuba Anlasmasi'nin iptalini, dogu meselelerini ele alacak ulusal bir kongre düzenlenmesini, bölgenin kalkinma projelerinden daha fazla pay almasini, Eski Rejimin Izlerinin Ortadan Kaldirilmasi ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi'nin lagvedilip bagimsiz üyelerden yeniden olusturulmasini ve yeni hükümet kurulmasini talep ediyor.

Bica Kabilesi mensuplari, 17 Eylül'de baslayan hükümet karsiti protestolarda, hava ve deniz limanlarini, kara yollari ile baskent Hartum'a petrol sevkiyatinin yapildigi tek boru hattinin bulundugu istasyonu kapatmisti.

Hükümetten bir heyet 26 Eylül'de bölgeye gitmis ancak anlasma saglanamamisti.

Sudan hükümeti, Kizildeniz eyaletindeki Port Sudan Limani'nin ve baskente giden kara yolunun protestocularca kapatilmasinin ilaç, gida ve yakit krizine yol açtigini belirterek milyonlarca Sudanlinin zarar gördügü protesto yöntemlerinden vazgeçilmesi ve diyalogla sorunun çözülmesi çagrisi yapmisti.

Kaynak: AA