Putin'den Ukrayna Üzerinden Gaz Sevkiyatinda Yükümlülüklere Uyulmasi Talimati

MOSKOVA – Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Gazprom açisindan Avrupa’ya gaz sevkiyatini Ukrayna yerine diger hatlar üzerinden sevk etmenin daha karli oldugunu belirterek, "Rus gazinin Ukrayna topraklari üzerinden sevkiyatina yönelik sözlesmelerdeki yükümlülüklere tam olarak uyulmasi gerekir. Gazprom’a yönelik güveni sarsmamamiz lazim." dedi.

Putin, baskent Moskova’da Rus yetkililerle yaptigi görüsmede, Avrupa enerji piyasasinda yasanan krizi degerlendirdi.

Ukrayna üzerinden Avrupa’ya dogal gaz göndermenin Gazprom açisindan karli olmadigini savunan Putin, "Gazprom, Ukrayna üzerinden gaz göndermek yerine, göndermeyerek ceza ödeyip baska bir rotadan gaz sevkiyati yapmanin daha karli olduguna inaniyor. Çünkü yeni boru hatlari sistemlerinde daha fazla basinç var." diye konustu.

Rusya’nin yine de Ukrayna üzerinden dogal gaz göndermesi gerektigini belirten Putin, "Rus gazinin Ukrayna topraklari üzerinden sevkiyatina yönelik sözlesmelerdeki yükümlülüklere tam olarak uyulmasi gerekir. Gazprom’a yönelik güveni sarsmamamiz lazim." ifadesini kullandi.

Putin, piyasada dogal gaz arzini yükseltebileceklerine isaret ederek, "Ancak bunu dikkatli sekilde yapmak gerekiyor. Borsada da gaz arzi artirilabilir. Fakat Avrupa spot piyasasi yerine bunu St. Petersburg’da yapmak lazim." seklinde konustu.

Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak da toplantida degerlendirmelerde bulunarak, dogal gaz krizinin Avrupa’da degil Güney Amerika ve Asya’da basladigini söyledi.

Piyasalardaki spekülasyonlarin dogal gaz piyasalarini etkilediginin altini çizen Novak, "Ayrica sivilastirilmis dogal gaz arzinda yasanan sikintilar da etkili oldu. Dogal gaz sektörünün daha hizli istikrara kavusmasi gerekiyor, Rusya da üzerine düseni yapiyor." dedi.

Kaynak: AA