Katar Disisleri Bakani Al Sani, Iliskilerin Düzelmesi Sonrasi BAE'ye Ilk Resmi Ziyaretini Gerçeklestirdi

Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nayhan, Körfez krizine son veren Ula Bildirisi'nin ardindan Katar Disisleri Bakani Seyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'yi ilk kez ülkesinde agirladi.

BAE resmi ajansi WAM'da yer alan haberde, Bin Zayed ve Al Sani'nin bir araya geldigi toplantiya BAE Ulusal Güvenlik Danismani Seyh Tahnun bin Zayed'in de katildigi bildirildi.

Iki ülke çikarlari için iliskileri gelistirmenin yollarinin görüsüldügü toplantiyla 2021 yilinin Ocak ayinda imzalanan Ula Bildirisi sonrasi ilk kez bir Katar heyeti, BAE'ye resmi ziyarette bulunmus oldu.

- Körfez krizinin çözülmesiyle iliskiler yeniden basladi

Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Misir, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarini destekledigi" suçlamasiyla Katar ile tüm diplomatik iliskilerini kesmis ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya baslamisti.

Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarini reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmisti.

Körfez krizi, bu yil 5 Ocak'ta Suudi Arabistan'in El-Ula kentinde gerçeklestirilen 41. Körfez Isbirligi Konseyi Zirvesi'nde Ula Bildirisi'nin imzalanmasiyla çözüme kavusmustu.

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan Al Suud, zirvenin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin Doha ile diplomatik iliskilerini yeniden tesis ettigini ve ambargonun kaldirildigini açiklamisti.

Krizin sona ermesinin ardindan iki ülke arasinda karsilikli ziyaretler baslamis, kara, hava ve deniz sinirlari açilmisti.

Kaynak: AA