Italya Basbakani Draghi'den NATO Ve Avrupa Savunmasina Iliskin Açiklama Açiklamasi

'(Afganistan, AUKUS anlasmasi ve bildirim biçimleri) NATO'nun Avrupa’yla ve Avrupa'nin çikar bölgeleriyle daha az ilgilendigini ve ilgi alanlarini dünyanin diger bölgelerine kaydirdigini gösteren iki güçlü mesajdir' 'Avrupa'nin ortak bir dis politikasi yoksa, ortak bir savunmaya da sahip olmasi çok zordur'.

Italya Basbakani Mario Draghi, son dönemde uluslararasi arenada yasanan bazi hususlarin NATO'nun Avrupa ve Avrupa’nin çikarlariyla daha az ilgilendigini gösterdigini söyledi.

Slovenya'nin ev sahipliginde Brdo kentinde düzenlenen Avrupa Birligi (AB)-Bati Balkanlar Zirvesi'ne katilan Draghi basin toplantisi düzenledi.

Afganistan'dan çekilme ve Avustralya'nin Fransa ile olan sözlesmesini iptal edip ABD yapimi nükleer güçle çalisan denizaltilara yönelmesini (AUKUS anlasmasi) hatirlatan Draghi, "Burada sadece içerik degil, bunun bildirilme sekli de bize, NATO'nun Avrupa’yla ve Avrupa'nin çikar bölgeleriyle daha az ilgilendigini ve ilgi alanlarini dünyanin diger bölgelerine kaydirdigini gösteren iki güçlü mesajdir." ifadesini kullandi.

Basbakan Draghi, AB ülkelerinin NATO’nun tercihlerini yönlendirmede yardimci olmayi ele alabilecegini ve NATO içindeki AB ülkeleri arasinda daha fazla es güdüm saglanabilir mi buna bakilmasi gerektigini dile getirdi.

Draghi, Avrupa savunmasina iliskin, "Avrupa'nin ortak bir dis politikasi yoksa, ortak bir savunmaya da sahip olmasi çok zordur. Buna AB içinde veya çesitli AB ülkeleri arasindaki ittifaklarla ulasilabilir. (AB) Komisyondan bu konuda bir çalisma yapmasini talep ettim." dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in AB savunmasinin, NATO’yu zayiflatabilecegine iliskin sözleri hatirlatilan Draghi, buna inanmadigini belirterek, "Bu sorun, hepsi degilse bile birçok ülkenin, NATO içinde jeopolitik merkeziligini kaybettigini hissetmesinden kaynaklaniyor. NATO’yu tamamlayici bir sey, hem NATO’yu hem Avrupa’yi güçlendirir." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA