Avusturya Basbakani Kurz Hakkinda Yolsuzluk Sorusturmasi

Avusturya Mali Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Savciligi, Basbakan Sebastian Kurz ve yakin çalisma arkadaslari hakkinda rüsvet, yolsuzluk ve halki yaniltma gerekçesiyle sorusturma baslatti.

Ülkede sabah erken saatlerde basta basbakanlik olmak üzere Kurz'un basinda bulundugu iktidarin büyük ortagi Avusturya Halk Partisi (ÖVP) genel merkezine yönelik yapilan polis baskinlarinin detaylari ortaya çikmaya basladi.

Savciligin sorusturma dosyasina ulasan Avusturya Haber Ajansi (APA), dosyada aralarinda Basbakan Kurz’un da bulundugu 10’a yakin kisinin 2016-2018'de Maliye Bakanligi bütçesini kullanarak bir gazete ve düsünce kurulusuna daha fazla reklam vermek suretiyle, partisi ve sahsi lehine kamuoyu yoklamalarinin sonuçlarinin manipüle edilmesinin saglandigina dair iddialara yer verildigini aktardi.

Yolsuzluk, rüsvet ve halki yaniltma gerekçeleriyle baslatilan sorusturmada, ülkede en çok reklam alan Österreich gazetesinin iki yöneticisinin de isminin yer aldigi kaydedildi.

Cumhurbaskani Alexander Van der Bellen, gelismelerin ardindan yaptigi açiklamada, alisilmisin disinda olaylara sahit olundugunu belirterek, hukuka müdahale edilmemesinin önemine dikkati çekti.

Van der Bellen, ÖVP'den bir milletvekilinin sorusturmayi yürüten savcilik hakkinda "siyasi tutum sergilendigi" yönündeki açiklamalarina tepki göstererek, söz konusu ifadelerin siniri astiginin, güçler ayrimi, hukuk devleti gibi degerlerin ülke demokrasisinin temellerini olusturdugunun altini çizdi.

Yurt disinda bulunan Basbakan Kurz da sorusturmaya gerekçe gösterilen suçlamalari reddetti.

Kaynak: AA