Avusturya Basbakani Kurz Hakkinda Rüsvet Süphesi Ile Sorusturma Açildi

Avusturya’da savcilar, Avusturya Basbakani Sebatian Kurz hakkinda rüsvet ve güveni kötüye kullanma süphesiyle sorusturma açti.

Avusturya Basbakani Kurz Hakkinda Rüsvet Süphesi Ile Sorusturma Açildi
Avusturya’da yolsuzlukla mücadele kapsaminda Basbakanlik, Maliye Bakanligi ve Avusturya Basbakani Sebatian Kurz’un partisi olan Halk Partisi (ÖVP) ofislerine yapilan baskinin ardindan Kurz hakkinda rüsvet ve güveni kötüye kullanma süphesiyle sorusturma açildigi bildirildi.

Kurz ve ÖVP, sorusturmayi siyasi amaçli oldugu gerekçesiyle reddetti. Savcilik, Kurz ve diger 9 kisinin yani sira üç örgütün olayla ilgili sorusturma altinda oldugunu aktararak, "Ekonomik Isler ve Yolsuzluktan Sorumlu Savcilik, Sebastian Kurz ve diger dokuz kisi ile üç örgütü kismen farkli katilim seviyeleriyle birlikte güveni kötüye kullanma, yolsuzluk ve rüsvet süphesiyle sorusturma altina aldi" denildi.

Sorusturmaya neden olan iddialarin ise, 2016 ve 2018 yillari arasinda “Maliye Bakanligindan alinan kaynaklarin, yalnizca partilerin siyasi çikarlarina hizmet eden, kismen manipüle edilmis kamuoyu yoklamalarini finanse etmek için kullanilmasi” olarak gösterildi.

Savcilar, adi açiklanmayan bir medya sirketinin bu anketleri yayinlamasi karsiliginda “ödeme aldigini” iddia ederken, söz konusu sirketin resmi adi açiklanmadi. Avusturya basini ise, söz konusu medya sirketinin Öesterreich gazetesi oldugunu öne sürerken, gazete anketlerinin yayinlanmasinda herhangi bir usulsüzlük olmadigini savundu.

Kurz yaptigi kisa açiklamada, "Bu suçlamalarin da yanlis çikacagindan eminim” dedi.

ÖVP Baskan Yardimcisi Gaby Schwarz ise, genel merkeze yapilan baskini, hem Kurz’a hem de partiye zarar verecek bir "gösteri etkisi" elde etmeyi amaçlayan "siyasi sahneleme" olarak nitelendirdi. ÖVP, yolsuzlukla mücadele savcilarini defalarca kendisine ve Kurz’a karsi önyargili olmakla suçladi.

Gelismelerin ardindan Avusturya’nin üç ana muhalefet partisi, sorusturmayi ele almak için parlamentonun alt meclisini özel bir toplantiya çagirarak, Kurz’un istifasini istedi.

Kurz, geçtigimiz ay yalan ifade nedeni ile saatlerce sorgulanmisti

Avusturya’da geçtigimiz mayis ayinda yolsuzlukla mücadele savcilari, Kurz hakkinda, ÖVP ve 2019’da çöken asiri sagci Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) arasinda 2017 yilindaki koalisyonda olasi yolsuzluklari arastirmak için muhalefet partileri tarafindan olusturulan bir meclis komisyonuna yalan ifade verip vermedigine iliskin bir sorusturma baslatmisti. Temmuz ayinda Avusturya Adalet Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise, Kurz’un özel statüsü nedeniyle normalin aksine bir savci yerine bir yargiç tarafindan sorgulanmasina karar verilmisti.

Yürütülen sorusturmaya iliskin Kurz, yolsuzlukla mücadele savcilari tarafindan yürütülen sorusturmanin bir parçasi olarak bu ay bir yargiç tarafindan saatlerce sorguladigini kaydetmis. Aylar sonra bu ay suçlamalar hakkinda yorum yapma firsati elde ettigi için mutluluk duydugunu bildiren Kurz, "Aylarca süren asilsiz suçlamalardan sonra, Eylül ayi baslarinda bir yargiç huzurunda asilsiz suçlamalar hakkinda yorum yapmak için birkaç saat firsatim oldugu için mutluyum" demisti.
Kaynak: İHA