Arjantin'de Yerli Topluluklar Gösteri Düzenledi

Arjantin'de yerli topluluklar, yasadiklari alanlardan çikarilmalarini engelleyen yasanin yürürlük süresinin uzatilmasi talebiyle gösteri yapti.

Baskent Buenos Aires'te yerli halklar ve sosyal organizasyonlarin çagrisiyla toplanan kalabalik, Ulusal Kongre binasina kadar yürüdü.

Yerli halklara özgü sarkilar söyleyen ve slogan atan yüzden fazla kisi, yerlilerin yasadiklari yerlerden çikarilmamasi çagrisinda bulundu.

- "Yerli topluluklarin kriterlerine uygun hareket edilmesini bekliyoruz"

Gösteriyi düzenleyenlerden Mapuche yerlisi Sol Quinchagual, AA muhabirine, gösterinin, yerli topluluklarin yasam alanlarindan çikarilmasini engellemek ve yasanin uygulanmasi için gerekli bütçenin onaylanmasi talebiyle yapildigini söyledi.

Hidrokarbon kullanimi ve büyük ölçekli metal madenciligiyle mücadele gibi konular nedeniyle ülkenin birçok bölgesinde yerlilerin mücadele verdigini belirten Quinchagual, "Yerli topluluklarin kriterlerine uygun hareket edilmesini veya bu alanlarin yerlilerin lehine olacak bir sekilde yönetilmesini bekliyoruz." dedi.

Quinchagual, yerlilerin yasam alanlarina iliskin, "Ülkedeki çogu yerli topluluk, halktan dislanmis sekilde büyüksehirlerde yasamak için uygun olmayan yerlerde hayat sürüyor. Yerli topluluklarin yasam alanlarinin bizim politik-sosyal gelisimimiz için uygun olmasini istiyoruz." diye konustu.

Bir diger Mapuche yerlisi Margarita Penailillo da Kongre'de milletvekilleriyle görüserek yerlilerin yerlerinden çikarilmamasi için destek isteyeceklerini dile getirdi.

Penailillo, mart ayinda Devlet Baskani Alberto Fernandez'in bu yasanin yürürlük süresini uzatacagini açikladigini hatirlatarak, kanunun Kongre'deki komisyonlardan geçtigini sadece oylanmasi gerektigini ifade etti.

Arjantin'de 2006'da çikarilan ve bu zaman kadar uzatilarak gelen 26 bin 160 sayili kanun, yerlilerin yasadiklari alanlardan zorla çikarilmasinin önüne geçiyor. Uygulama süresi 23 Kasim'da dolan yasanin, yürürlükte kalmasi için Arjantin Ulusal Kongresindeki Temsilciler Meclisi ile Senato'da onaylanmasi gerekiyor.

Öte yandan, ülkedeki bazi kesimler, yerlilerin ülkenin çesitli bölgelerinde bulunduklari yasam alanini isgal ettigini savunuyor.

Kaynak: AA